Къде гледахте две години?

Момичета на кариерата

Публикуваме един текст, който редакторите на SOSbg Екип Инфохолици, Емил Янев и Кин Стоянов написаха преди две години. След безпардонното поведение на Бетина Жотева напоследък, текстът е актуален и днес.

Питаме се, трябваше ли да мине толкова време, та да се уверим, че днешният член на СЕМ Жотева – „Царицата на грубото поведение“ е гола вода?:

 Момичетата на кариерата

Ние ли, Росинанте, криво ти писахме, ти ли криво ни ни прочете?

„Гласове“, 10. 05. 2015 г.

Президентът Росен Плевнелиев ще се окаже човек без обноски. На 12 април с колегата Емил Янев от Екип „Инфохолици“ му писахме, че вече шест месеца нарушава Закона за радиото и телевизията, защото не сменя президентския представител с изтекъл мандат в Съвета за електронни медии. Президентът не ни отговори, въпреки че и ние сме скромни представители на народа, а по конституция у нас цялата държавна власт произтича от народа. Ех, можеше Плевнелиев поне едно благодаря за подсещането да каже, но по-важното е, че номинира Бетина Жотева като свой представител в СЕМ.

Бетина е момиче на кариерата. Хвалят я, че през последните пет години (2010 - 2015) е работела в администрацията на четири правителства. Административната ѝ кариера започва по време на тройната коалиция през 2007 г., когато Жотева става дипломат от постоянното представителство на България в Европейския съюз. Тогава тя се прочу със заканите си да разбива с чукове българския сегмент от арт инсталацията на чешкия художник Давид Черни „Ентропа“. След краха на тройната коалиция Бетина ловко прекрачи към ГЕРБ и започна да лъска имиджа на Симеон Дянков.

По време на протестите - 2014 г. се извиси в дебатите с изключително грубиянския си, нетолерантен тон, поради което вероятно я направиха говорител на Външно министерство в сегашното правителство - Бойко Борисов 2.

Най-сериозният принос на Бетина Жотева към свободното слово у нас е настояването да се приеме закон за интернет, който да преследва троловете – на  политическите противници, разбира се.

Те това е фигурата, която според мотивите в номинацията на държавния ни глава Плевнелиев,  като член на СЕМ ще се ръководи от интересите на обществото, ще защитава свободата и плурализма на словото и информацията и независимостта на доставчиците на медийни услуги.

Но защо Плевнелиев номинира, след като по закон, той просто трябва да назначи своя представител в СЕМ? Тук отговора трябва да потърсим от едно друго момиче на кариерата:

Позитивизмът на г-жа Карастоянова е толкова всепроникващ, че заплашва да превърне българската култура в серопозитивна.

Че Полина Карастоянова е момиче на кариерата това вече са го разбрали и малокултурните избиратели. Като отминем сюжетите в жълтата преса, г-жа Карастоянова влезе в светлината на прожекторите по време на онази драматична пресконференция, през която Слави Бинев се опитваше да представи пред едни насъскани журналисти своята програма като новоизбран председател на комисията по култура и медии в парламента. Но присъстващите журналисти, в по-голямата си част, не искаха програма, а главата на Слави. В края на пресконференцията, съпартийката на Бинев Полина Карастоянова взе думата, за да обяви своята идея как културата трябва да разцъфти в културен туризъм.

Тази идея г-жа Карастоянова вероятно е дочула от бившия царски депутат Пламен Моллов – шеф на парламентарната група на НДСВ, по времето, когато едно друго момиче на кариерата Нина Чилова, беше дори министър на културата и туризма. Така преливайки, отливайки от културата в туризма и от туризма в културата Поли Карастоянова наследи своя партиен патрон Слави Бинев като председател на комисията по културата и медиите. И Слави се превърна в изгърмян патрон, колкото да изстреля Поли до председателското място. Днес г-жа Карастоянова разчита на други патрони.  Тя, например, като от амбразурата на албански бункер брани министъра на културата Вежди Рашидов. Нейният позитивизъм в закрила на разюздания Рашидовски примитивизъм я докараха дотам, че в ефира на телевизия „СКАТ“ зрителите да я питат - тя народен представител от Патриотичния фронт ли е, или от ГЕРБ. Ние на свой ред си задаваме въпроса: Дали гигантските порции от позитивизъм, с които г-жа Карастоянова залива българската култура, няма да докарат сиротата ни култура до трайно серопозитивно състояние? Серопозитивните, знаете, губят съпротивителните си сили. Хората срещу болестите. Културата срещу властниците.

Колкото до свободата на словото у нас, позитивизмът на Поли Карастоянова също няма граници. Критериите на Фондация „Репортери без граници“ били изкривени, та затова ни подредили на 106 място. На позитивната ракета критериите са и криви.

Все пак какво отношение имат горните редове към първото момиче на кариерата Бетина Жотева? Работата е там, че и Народното събрание вече половин година в нарушение на закона не избира представител от своята квота в СЕМ. Водеща при този избор трябва да бъде комисията по културата и медиите в парламента. Нейният председател г-жа Карастоянова не бърза, тъй като търсела фигура, която да се харесала на всички. Така в търсене на подходяща кандидатура изтече една четвърт от предвиденият в закона две годишен срок, при който Народното събрание трябва да обновява състава на своята квота в СЕМ.

Президентът също закъсня с половин година и сега вероятно бърза да навакса. Но пак законът изисква решението на Народното събрание и указът на президента за новите членове на СЕМ да   влязат в сила едновременно. Само че, медиите съобщиха, как президентът дори вече е издал указа за назначаването на Бетина Жотева като член на СЕМ. Ако публикацията в Държавен вестник потвърди тази информация, това ще се окаже ново нарушение на закона. Изглежда напоследък управляващите дори не си играят да променят ЗРТ според конюктурните си интереси, както се случваше до 2010 г. Те просто нарушават закона.

 

 

 

 

 

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички