Валентин Старчев: Нелепо е предложението паметникът "1300 години България" да се „преаранжира“ в Бояна

Кранът, който трябваше да демонтира монумента пред НДК горя тази нощ
Снимка: btv

При инцидента няма пострадали, съобщи NOVA.   Нанесени са единствено материални щети, а съоръжението е повредено. 

Полицията работи по случая. Издирва се евентуалния извършител. Застрахователите тепърва ще оценяват щетите от палежа.

Най-вероятно през оградата е хвърлен коктейл „Моллотов”. Последиците са само върху съоръжението, а и върху околната среда около паметника заради разлято хидравлично масло.

Решението на Столичния общински съвет за премахването на паметника "1300 години България" пред НДК датира от 2014 г., но бе неколкократно обжалвано пред съда от неговия автор.

След дългогодишни спорове около останките пред НДК преди дни Столичната община започна премахването му. Плановете на общината са на мястото на "1300 години България" да бъдат издигнати мемориални плочи на 1-ви и 6-и Софийски пехотни полкове, но до обявяването на конкурс за това, мястото ще е парково пространство.

Срещу събарянето на паметника се обявиха Съюзът на българските художници, Съюзът на архитектите,БСП-София и десетки граждани. През юни имаше  и протести в защита на монумента.

Имам мои проучвания до каква степен от това положение на паметника, с колко по-малко средства, той може да бъде реконструиран – ще звучи по същия начин с нов вид, коментира в студиото на „Тази неделя” по btv проф. Валентин Старчев, авторът на монумента „1300 години България” пред НДК.

Според проф. Старчев предложението , след като паметникът бъде разглобен, само фигурите от него да се аранжират по нов начин някъде в Бояна, около Националния исторически музей е нелепо:

Тези композициите са организирани с архитектурата в определен ред, иначе става „някакво” аранжиране, коментира Старчев.

По думите на скулптура твърденията, че паметникът е опасен, не отговарят на истината.

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички