Уникална мозайка на Йоан Левиев в Карлово се руши под погледа на кмета Кабаиванов

Колко ли трябва да е откраднато преди три години от един проект за техническа помощ, за да се превърне този културен паметник в руина?

Тази мозайка, като и мозайките по водната каскада ще бъдат спасени. Те ще бъдат възстановени. Вече са включени в проект, по който общината работи. Спечелихме проект за техническа помощ за градско възстановяване и развитие. Екип от специалисти разработват в момента осем проекта за различни зони на града. Един от тях е за централния градски площад “20 юли”. Той включва фонтана, водните каскади и мозайките по тях. В момента върви процедура по избор на проектанти на площада. Скоро ние ще бъдем готови и веднага щом бъде отворена програмата на Министерството на регионално развитие за периода 2014-2020, ще кандидатстваме за европейско финансиране. Очакванията ми са, че през следващото лято вече ще се работи усилено за възстановяване на площада и на мозайките с розите на Йоан Левиев...

Така обещава кмета на Карлово и вече бивш председател на СДС на 17. 04. 2014 г. пред в. „Марица“ Три години по-късно и две седмици след тържествата по случай 180 години от раждането на Васил Левски, мозайката на централния площад в града на Апостола и полуразрушена.

Мозайката на пл. "20 юли" в Карлово две седмици след всенародното честване 180 години от рождението на Васил Левски.

 

 

 

 

 

 

 

Мозайките на Йоан Левиев в Карлово са правени в съавторство с Анастасия Кметова и Сами Биджерано при последната реконструкция на площад “20 юли” през 1987 година. Тогава градът чества славен юбилей - 150 години от рождението на Васил Левски. Карлово е организатор и домакин на невиждано дотогава национално честване на героя. Средствата за обновяване на града са от общинския бюджет и от Фонд “13 века България”.

Още през 2014 г. колегите от „Марица“ предупреждават:

Мозайка на Йоан Левиев със стилизирани рози, която краси площада на Карлово, се разпада. Част от фигурите отдавна са заличени. През годините няколко рози, оформящи красивия контур, са преправяни с боядисан цимент. Има кърпежи и със сив бетон. “Майсторите” са се опитвали да възпроизведат формите на камъка, като са очертавали правоъгълници с размера на камъчетата на мозайката, драскайки по мокрия материал. Всеки ден се отлющва по някое парче от мозайката, камъчета са с размери на кибритена кутийка - около 2.5 на 5 сантиметра. Някои от тях са лепени повторно с лепило С 200, други, от стъпките на хората по площада, стават на пясък.

Децата на площада вместо да си играят сред красивата мозайка, тъпчат върху руини.

Какъв е бил бодряшкия отговор на кмета вече знаете. Площадът с мозайката се намира точно пред сградата на Община Карлово

Действителното състояние на нещата виждате от снимките. Явно д-р Емил Кабаиванов е личност обхваната от разрушителни стихии. След като се подреди при лидерите, които в крайна сметка видяха сметката на Съюза на демократичните сили, сега е подхванал разрухата в Карлово, където е кмет за кой ли път. Слава Богу, че политиката не му позволява да упражнява медицинската си професия. На какви ли развалини щяха да приличат пациентите му след здравните грижи на д-р Емил Кабаиванов?

 

 

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички