Тол системата е непазарна и толерира само "наши фирми"

Разходите по изграждането и експлоатацията на тол система са толкова високи, че нетните ползи остават непропорционално на усилието ниски и неизбежно ще повлекат след себе си тоталното прилагане на пътни такси и толиране на всички магистрали

Ами разбира се, като има платежоспособен трафик по магистрала Черно море - а там има убийствени задръствания, и ако земите се отчуждават от държавата, винаги може да се намери работещ бизнес и финансов модел. Не китайци, всеки ще го направи - само да обявят търг. Но не виждам стратегия зад всичко това и което е най-страшно, за да финансират поддръжката на пътната система, вместо да извземат непазарните /не се дължат на пазарни закономерности/ приходи в сферата на горивата - милиарда лева грубо годишно - ще минат на тол система, тоест ще натоварят собствениците на всички МПС-та.
Запомнете - няма никаква логиката да се инвестират такива огромни средства в изграждане на тол системата - като допълнителна инфраструктура по магистрали и първокласни пътища - а след това да облагат само тежкотоварните камиони. Прекалено скъпо е, и лесно могат да решат по метода "Белене" /тъй и тъй сме дали големи пари да го продължим/ да "щракнат" бариерите на тол системата пред всяко МПС. И това е неизбежно.
Защото България трябва да премине от модела на евро към собствено финансиране.
Като има такава огромна разлика при входа за ТИР- между нас и основните ни конкуренти - най-лесното е да вдигнем входните такси до равнища, до които ще останем конкуренти.
Защото тол системата, която политиците днес защитават, ще трябва да оправдае себе си - похарчените по "наши фирми" средства също. Къде са пазарните проучвания - трафик и финансови модели на тол - системата? Направени от независими експерти и консултанти?
Твърдя - като човек, който има опит в сферата - че обикновено разходите по изграждането и експлоатацията на тол система - са толкова високи - не само преките, но и индиректните /като изграждане на алтернативни пътища/, че нетните ползи - приходи за бюджета и за поддържане на пътищата остават непропорционално на усилието ниски, и най-вече неизбежно ще повлекат след себе си тоталното прилагане на пътни такси и толиране на всички магистрали.
Само и само за да опазят далаверата в сферата на горивата - какъв Цанков камък - какви пет лева? Всяка година плащаме по един Цанков камък при горивата - ВСЯКА ГОДИНА.
Борисов персонално "покрива" тази най-голяма корупционна схема в страната.

Източник: Фейсбук, заглавието е на SOSbg

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички