Александър Чеферин не говори често пред медиите, така че когато президентът на УЕФА организира кръгла маса с журналистите в Монако в петък, голяма част от фокуса падна върху основния акцент за деня - "голямото харчене" през летния трансферен прозорец и наличен ли е достатъчен кураж, за да бъдат санкционирани клубове като Пари Сен Жермен, които биха дръзнали да нарушат установените правила и изисквания за финансов феърплей.

Босът на централата заяви, че по-скоро е притеснен за парите, изчезващи от играта под формата на излишно надути комисионни на футболни агенти, отколкото за сумите, циркулиращи вътре, между самите клубове. И всеки, който нарушава правилата, трябва не просто да бъде наказан, а да бъде "жестоко наказан". "Не можем да сме тигър, без да показваме и зъби", констатира 49-годишният адвокат.

Времето ще покаже какво предстои да се случи. Но важното е, че Чеферин даде най-силната до момента индикация, че иска да предприеме действия срещу поляризирането и липсата на достатъчен баланс на върха в европейския футбол. А това е нещо, което наистина може да разтърси играта из основи. "Никой не иска да вижда отбори с неограничени бюджети, никой не желае нулев състезателен баланс", добави той.

Целта на финансовия феърплей никога не е била пълното равенство, а по-скоро всички клубове да действат според реални параметри и представи, отговарящи на нивото им, превръщайки футбола в печеливш бизнес. За период от 5 години общата загуба на европейските клубове бе редуцирана от 1,66 млрд. паунда на 262 млн., като този спад от 84% предполагаше, че системата работи. През последните години обаче футболът се раздели, поляризира се, оформяйки ядро от супер клубове, доминиращи на собствен и чужд терен. Основният двигател на този процес беше бумът в приходите от реклама и телевизионни права, които скочиха до небето. И колкото и иронично да е това в случая, финансовият феърплей спомогна за "циментирането" на ситуацията.

Чеферин държи да обърне внимание на всичко казано и е готов да предприеме крайни мерки, за да го промени. Един от лостовете за тази промяна е да бъде налаган данък "лукс" на определени клубове. Този способ ще спомогне за осъществяването на необходимия контрол, когато се появи тим, който харчи повече, отколкото му е необходимо за трансфери. Данъкът ще бъде събиран, след което ще бъде преразпределян към останалите клубове. Много специалисти биха предположили, че подобно действие ще бъде незаконно, от гледна точка на Закона за защита правата на конкуренцията, валиден в Европа.

"Преди години Мишел Платини и Карл-Хайнц Румениге се допитаха до Европейската комисия, отново възможността за използването на данък "лукс" и налагането на таван на заплатите във футбола, но получиха негативен отговор. Казаха им, че е невъзможно. Не съм сигурен обаче дали все още е невъзможно", загатна Чеферин.

Президентът на УЕФА ще се яви пред Европейската комисия през следващия месец, като е уверен, че разполага с достатъчно солидна подкрепа сред силните личности в играта, за да върне предложените вече аргументи за повторно разглеждане. И ако е прав, Комисията ще трябва да се предаде, тъй като, както самият Чеферин подчертава, те са политици и все пак разчитат на определен вот, за да запазят позициите си.

Всичко в крайна сметка ще зависи от детайлите, но както можете да си представите, идеята за налагане на данък "лукс" ще има своите многобройни поддръжници и съмишленици. Голям брой богати клубове, притежавани от инвеститори, преследващи печалбата, сред които Манчестър Юнайтед, публични тръстове и организации, каквато е ситуацията в Барселона и Реал (Мадрид) или пък свободно харчещи клубове като ПСЖ, също биха подкрепили идеята за контролен механизъм, тъй като ще намали разходите им.

Преди да изтече настоящото действащо споразумение между Европейската футболна централа и клубовете, което е със срок до 2021-а година, нищо няма да може да се промени.

"Всички знаят, че трябва да направим нещо", каза Чеферин. "Дори големите клубове са съгласни. Няма да можем съвсем да затворим празнината, но можем да спрем разрастването и разширяването й или поне да забавим темповете на развитие".

Считано към момента, няма конкретно предложение. Няма и детайли. Все още е рано. Но след по-малко от година начело, Чеферин изглежда посветен на идеята за промяна и за постигане на това, което предшествениците му в УЕФА са смятали за невъзможно. И е готов да направи така, че Европейската комисия да го осъществи.