100 килотона ядрен опит в КНДР, Ким изглежда има и водородна играчка

Снимка: Reuters

Силен трус бе регистриран на територията на Северна Корея, което породи подозрения, че страната е извършила шестия си ядрен опит, съобщи BBC.

Американските сеизмолози определят силата на труса като 6,3 по скалата на Рихтер, с епицентър в североизточната част на КНДР, където е разположена севернокорейската площадка за ядрени тестове, и огнище на земната повърхност.

И американските, и китайските сеизмолози го определят като „вероятна експлозия“.

Япония потвърди, че става въпрос за ядрен взрив, съобщи Ройтерс.

Премиерът Шиндзо Абе същевременно заяви, че севернокорейски ядрен опит би бил „абсолютно недопустим“.

Южна Корея незабавно свика извънредна среща на съвета за национална сигурност.

Председателят на комисията по отбрана в южнокорейският парламент заяви, че земетресението вероятно е резултат от взрив с мощност 100 килотона, което е четири до пет пъти по-силно от бомбата, хвърлена над Нагасаки през 1945 г.

Според медията устройството може да бъде прикачено към балистична ракета. Тези твърдения обаче не могат да бъдат потвърдени от независим източник, отбелязва Би Би Си.

Водородна бомба

КЦТА съобщи, че по време на визита в Института за ядрени оръжия Ким е инспектирал водородна бомба, която може да бъде инсталирана на новата междуконтинентална балистична ракета, с която разполага Пхенян.

По думите на лидера всички компоненти на тази водородна бомба са 100% национално производство. „Това е термоядрена бомба с голяма мощност, изработена с нашите усилия и нашата технология“, казал той според КЦТА.

Чуждестранни експерти през последните месеци изразиха съмнения в способността на Северна Корея да произведе водородна (термоядрена) бомба (т.нар. Н-бомба) и да я миниатюризира достатъчно, за да може да я инсталира като бойна глава на ракета, отбелязва АФП.

В последните седмици Северна Корея предизвика международно напрежение, извършвайки успешни изстрелвания на междуконтинентална балистична ракета „Хвасон-14“. В края на август Пхенян изстреля ракета, която прелетя над Япония.

След четвъртия си ядрен опит през януари 2016 г. Пхенян твърдеше, че устройството, което е било детонирано, е миниатюризирана водородна бомба, но впоследствие учените заявиха, че мощността на взрива, еквивалентна на шест килотона, е била твърде слаба, за да става дума наистина за Н-бомба.

Източник: bTV

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички