Опразването на три руски дипломатически мисии в Съединените щати мина като по сценарий за скандален развод

САЩ взеха под свой контрол три руски дипломатически мисии - генералното консулство в Сан Франциско, търговското представителство във Вашингтон и филиала му в Ню Йорк
Снимка: REUTERS, Търговското представителство на Руската федерация във Вашингтон

Вашингтон оспори обвинението на Москва, че американски служители са заплашвали "да разбият входната врата" в един от обектите, а агенти на ФБР са "прочиствали помещенията".

Това не е вярно, заяви високопоставен представител на Държавния департамент, като добави, че американски служители заедно с руски дипломатически персонал са извършили оглед на трите сгради.
Тези инспекции бяха осъществени, за да осигурят безопасността и охраната на сградите и да потвърдят, че руското правителство е опразнило помещенията, заяви анонимният американски дипломатически представител.

Руското външно министерство помести на официалната си страница във Фейсбук кадри от консулството в Сан Франциско и търговското представителство във Вашингтон, като заяви, че това са "фото и видео свидетелства за противозаконните действия на американските власти, които в нарушение на международното право и на собственото си законодателствоо са нахлули в руски дипломатически обекти и извършват "оглед" на помещенията".

Вчера шефът на пресслужбата на посолството на Русия в САЩ Николай Лахонин заяви пред ТАСС, че в сградата на търговското представителство във Вашингтон са започнали обиски, а в Москва министерството на външните работи привика заместник-ръководителя на посолството на САЩ Антъни Годфри, за да му връчи официален протест "във връзка с намерението на американските власти да устроят претърсване на търговското представителство във Вашингтон, макар че сградата се намира в руска държавна собственост и притежава дипломатически имунитет".

Министерството "разглежда нелегитимния оглед на дипломатическите помещения на Русия без присъствието на руски официални лица и изказаната заплаха да бъде разбита входната врата като безпрецедентна агресивна акция, която при това може да бъде използвана от спецслужбите на САЩ за организиране на антируски провокации с помощ на подхвърлени компометиращи предмети".

Американската страна все пак прие поне едно от оплакванията на руснаците, отбелязва АП - че са им дали само 48 часа да опразнят жилищата, обитавани от дипломатите и семействата им. Смекчавайки първоначалната заповед, Държавният департамент уточни, че са направени "отделни споразумения", които да дадат на семействата "достатъчно време" да опаковат багажа си и да освободят апартаментите на територията на консулството.

Представителят на ведомството не разкри за колко време руснаците ще трябва да се изнесат от жилищната част на консулството, като каза само, че Москва е била информирана за новия срок.

Междувременно Държавният департамент ще контролира изцяло достъпа до имотите и поема цялата отговорност за сигурността и поддръжката им.

Източник БТА

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички