Светът скача на Ким, Тръмп: Северна Корея е престъпна държава, те разбират само от едно!

Министерството на външните работи на България осъжда остро извършения днес от Корейската народно-демократична република шести по ред ядрен опит. Това се посочва в позиция на ведомството.

"Тази поредна тежка провокация е сериозно нарушение на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН и на споразумението за гаранциите на МААЕ.  Призоваваме КНДР да прекрати веднъж завинаги своята ядрена и балистична програма по цялостен и необратим начин, изпълнявайки в пълна степен своите международни ангажименти, както и да се ангажира с конструктивен диалог с международната общност за намирането на изход от ситуацията по мирен път", пише в позицията на ведомството.

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп реагира рано сутринта по американско време на извършения ядрен тест от Северна Корея. „Северна Корея извърши голям ядрен тест. Техните думи и действия продължават да са много враждебни и опасни за Съединените щати...Северна Корея е престъпна държава, която вече е огромна заплаха и притеснение за Китай, който се опитва да помага, но с малък успех. Южна Корея сега разбира, както съм им казвал, че техните приказки за помиряване със Северна Корея няма да свършат работа, те разбират само от едно!“ - написа последователно през деня в туитър американският президент.

Френският президент Емануел Макрон призова международната общност да реагира с най-голяма твърдост след новия севернокорейски ядрен опит, определяйки го като посегателство срещу мира и сигурността.

Русия призовава всички страни незабавно да се върнат на масата на преговорите по ядрения проблем на Корейския полуостров, които според нея, са единственият изход от ситуацията. Това се посочва в декларация на руското външно министерство във връзка със съобщенията за нов ядрен опит на Северна Корея. "Потвърждаваме готовността си за съвместни усилия в тази насока, включително в контекста на изпълнението на руско-китайската "пътна карта", се допълва в декларацията.

Южна Корея заяви днес, че предизвикателният шести ядрен опит на Северна Корея трябва да срещне възможно най-твърда реакция, включително и санкции на Съвета за сигурност на ООН, за да бъде поставена тази страна в пълна изолация, предаде Ройтерс.

 

Сеул и Вашингтон освен това обсъждат разполагането на американски стратегически военни съоръжения на Корейския полуостров, след като Северна Корея пренебрегна предупрежденията на международната общност и днес по-рано направи най-мощния си ядрен опит досега. Това заяви, цитиран от Ройтерс, южнокорейският съветник по националната сигурност Чхун Ею-йон.  
 
Пекин също енергично осъди новия ядрен опит и призова настоятелно Пхенян "да спре изостря ситуацията с жестове, които не са в негов интерес", предаде АФП. Северна Корея "пренебрегна общото противопоставяне на международната общност и направи нов ядрен опит. Китайското правителство е твърдо против и енергично осъжда" това действия, се посочва в комюникето на китайското външно министерство.

Генерален секретар на японското правителството Йошихиде Суга заяви днес, че вариантите за санкции срещу Северна Корея в отговор на новия ядрен опит, включват ограничения в търговията с петролни продукт, предаде Ройтерс.

 

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички