Управлението на комисионерите и на охранителите

Изграждат ТОЛ системата като комарджии, които играят с чужди пари – на данъкоплатеца, взети назаем – и които вече са загубили

Чета заглавие на статия - Атина ни прави геополитическа дупка, като ни заобикаля с ж.п. проект - в смисъл играе своята игра, от която ние нямаме полза. Поредният "шок и ужас", поредното заобикаляне. А темата не е сложна - в две действия.

Първото, няма как да не те заобикалят, когато нищо, буквално нищо не правим за да издигнем равнище на жп превоза и инфраструктурата, включително транзита, по направленията, които ни устройват - примерно коридор номер 8. То не бяха заслони на транспортните фирми, за да отклонят поток и пари. Колко депутати са шефове или печелят от фирми за превоз.

Не бе и нищоправенето на правителствено равнище – жп  транспорта бе изтърсака на родната политика, влючително и с ударението върху строителството на магистрали, без да има паралелно развитие на жп магистралите. Като се движат с 40 км в час, какво очаквате? И това е съзнателно, преднамерено действие на хора облечени с власт за да "убият" жп транспорта. В правителството.

Второ, за това ни трябват пари и политики. Първото и задължително условие за добро управление – за реформите във всяка област е запушването на дупките, от които изтича националното богатство.
Ето прост пример – правителството  има нужда от пари – собствени  пари, защото еврофондовете не могат да покрият нуждите по едновременно развитие на инфраструктурата и нейното поддържане. И какво правят юнаците?

Вместо да увеличат акциза на горивата – това  е най-справедливия данък, защото колкото повече харчиш, толкова повече плащаш – но  не за сметка на увеличение на крайната цена, а за сметка на корупционната премия, която остава в рафинерията и големите търговци – а  тя е един милиард лева !?, те се опитват да въведат нова ТОЛ такса.

Това е новата им философия за държавна икономика или по-скоро за държавно-олигархична икономика. Нали знаете, че на входа и изхода на компанията, която ще управлява тази система, ще бъде #Кой?

И тази икономика с времето ще измести или подтисне частния сектор, защото постоянно ще се стреми да потърси липсващото доказателство за своята състоятелност в "егоизма на частниците".

Лъжат Ви, че ТОЛ системата ще бъде само за тежкотоварните камиони и то първоначално само чуждите, които преминават страната. Какъв им е проблема да увеличат таксите на вход - до равнищата на съседите и да контролират.

Но планът е друг. Ще започнат с тежко товарните камиони, защото народът смята това за справедливо и това не ни касае, поне пряко. Веднага се появи удобно и обслужващо социологическо изследване за 76 процента "одобрение" на подобна стъпка.

Голямата задача е не как да решим най-оптимално проблема от гледна точка на ползи-разходи, а да се похарчат едни 500 милиона за изграждането на система /тя ако струва 200 ще стане 500 и ще се радваме ако спре там/, която след това ще струва по сто милиона годишно само за да се издържа.

И като дръпнете чертата – нито  Киро, нито кирия. След това, като установят истината, която се знае и сега, за недостатъчните нетни приходи, ще кажат, че трябват пари за нови магистрали и за поддържане на пътищата и за да оправдаят високите експлоатационни разходи ще включат и българските камиони и леките автомобили.

Но вече големите харчове ще са направени и ще попаднем в кръга "Белене" - ни напред, ни назад - за да оправдаем вече направените разходи, ще ни увещават, че трябва да направим още разходи.

Да Ви прилича на психиката на комарджиите, които играят с чужди пари, на данъкоплатеца, взети назаем, и които вече са загубили, но трябва да върнат?

И всичко, за да запазят този милиард лева за горивната мафия, от който както разбирате се финансира политическия модел в страната.

Като запушите всички дупки, и ето Ви пари за пенсии, за магистрали, за реформи, за развитие. Все пак става дума за близо 10 милиарда лева на година.

За това наричам тази класа - паразитна. Тя не създава, а само преразпределя. Управлението на комисионерите и на охранителите. Във всякакъв смисъл.

Източник Фейсбук

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички