Аз ли Боже, грешно ти се молех, ти ли криво ме разбра?

Екипът на Лидл България се разграничи от дизайнерите, премахнали кръстовете от гръцките храмове в опаковките. Остават въпросите към малокултурните „мултикултуралисти“

Бурната реакция в социалните мрежи предизвика официалното становище на българския клон от компанията

По-рано в неделния следобед във Фейсбук се разпространи коментар на политолога Огнян Минчев за вулгарното третиране от търговската верига Лидл на снимки от православен храм в архипелага Санторини:

Огнян Минчев: Този, който изоставя идентичността си, ще се наложи да събуе и гащите си

Тази будеща недоумение маркетингова стратигия на малокултурните, ала "политически коректни" рекламисти от търговската верига предизвика  ред въпроси.  

Всъщност що за политическа коректност е да премахваш религиозни символи от снимки? Това е точно толкова отвратително, колкото принуждаваш хората да носят остракиращи символи върху горните си дрехи - справка Холокоста.

Веригата Лидл  търгува свободно в целия Европейски съюз, благодарение и на принципа за свободно движение на идеи, стоки и капитали. И като част от това свободно пространство в корпорацията трябва да си дават сметка за верските чувства на своите потребители.

След като са толкова "политически коректни", защо техните рекламисти "мултикултуралисти" не взеха пред вид, че християнството и неговият основен символ - кръстът са изконен извор на гръцката душевност и култура?

Ако ограниченото, малокултурно игнориране на религиозни чувства е политика на цялата компания, то за каква мултикултурална Европа говорим? Или става дума за нова верска система, която не се налага с огън и меч, а с пазарни примамки и ценностната система на потребителството?

Оправданото гражданско негодувание накара екипът на Лидл България да излезе със становище във Фейсбук, което публикуваме дословно.

ОФИЦИАЛНО СТАНОВИЩЕ НА ЛИДЛ БЪЛГАРИЯ

Във връзка с реакциите, относно опаковки на продукти от гръцката седмица в магазини Lidl, компанията би искала официално да уточни, че екипът на Лидл България не е участвал в създаването на въпросните дизайни. Конкретните опаковки се разработват от международен екип и са унифицирани за всички държави, в които веригата оперира.

Към последните извинения, поднесени от страна на търговската верига на централно ниво и в различните държави, Лидл България, като българско дружество, изразява още по-силната си мотивация да поднесе своите искрени извинения. От встъпването си преди седем години в страната, Лидл България многократно е доказвала с цялата си дейност дълбокото си уважение към българското историческо наследство, традиции, култура и религиозна идентичност.

Бихме искали да уверим всички потребители, че приемаме повече от сериозно споделените коментари и реакции и сме напълно съгласни, че дори в глобалния свят е наложително международните компании да отчитат и уважават всички аспекти на културни, религиозни и други възприятия на потребителите. Затова Лидл България поема ангажимента да предаде коментарите и реакциите към централата на компанията в Германия и екипа, отговорен за създаване на дизайните на опаковките, за да бъде взето предвид при разработването на етикетите в бъдеще.

Реакцията на българския екип беше своевременна. Надяваме се, че централата на Лидл в Германия ще се поучи.

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички