ТВ мачът Меркел - Шулц: Равносметката

55% от зрителите смятат, че канцлерката Ангела Меркел се е представила по-убедително в телевизионния дуел, излъчен вчера от четирите водещи германски телевизии ARD, ZDF, RTL и SAT1. 35% от зрителите пък са на мнение, че представянето на Мартин Шулц е било по-убедително. 48% от онези избиратели, които все още не са решили за кого ще гласуват, казват, че Меркел е направила по-добро впечатление. Това са резултатите от проучването на обществено-правната телевизия ARD, което е било проведено след края на дебата.

Една от основните теми в телевизионния дуел беше бежанската криза и миграцията. На нея бяха отделени около 40 от общо 97 минути. Сгрешихте ли, когато отворихте границите? Защо не ги затворихте толкова дълго време след септември 2015? Как ще интегрираме всички бежанци? Защо екстрадирането на онези, които не отговарят на критериите за получаване на убежище, се бави толкова много? "(...) Насочването на водни оръдия срещу хилядите хора не е решение (...) Както преди, така и сега мисля, че (бел.ред. през септември 2015) постъпихме правилно (...) Признавам, че тогава не направихме достатъчно, за да подобрим ситуацията в бежанските лагери навън - както в Ливан, така и в Турция", гласи част от отговорите на Меркел. Директно след темата за бежанците водещите преминаха към въпросите за Турция и Ердоган. След това се заговори за Северна Корея и Ким Чен Ун, за Доналд Тръмп. Иначе - съвсем малко за социалното неравенство, почти нищо за пенсиите. Нито дума за климата, за образованието, за еврото. 

От 2005 година насам преди изборите за Бундестаг в Германия се провежда един-единствен телевизионен дебат между основните кандидати за канцлер. Оттогава досега, според проучванията, провеждани сред зрителите, Ангела Меркел не беше печелила нито един тв-дуел, но нейната партия въпреки това е излизала победител на изборите. Този път нещата изглеждат по друг начин - поне що се отнася до представянето ѝ в телевизионния дебат.

Източник: Deutsche wele

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички