РАЗДОРЪТ В СТОЛЕТНИЦАТА

Михаил Миков: В БСП вътрешнопартийното лицемерие достига особени висоти, ръководството практикува политика на свършените факти

Дори и политическото дебелоочие за вътрешнопартийна консумация трябва да има някакви граници, които човешката хигиена не позволява да бъдат преминавани, заяви бившият председател на Столетницата, отказвайки да членува в правния съвет на БСП
Снимка: sofia-news.bg

Бившият лидер на БСП Михаил Миков отказа да участва в правния съвет, който бе създаден в началото на месеца от Националния съвет на БСП. В него са включени всички юристи, членове на пленума. Оглави го Янаки Стоилов.

Миков, който е дългогодишен депутат и бивш министър на вътрешните работи, изрази позицията си във фейсбук и на личната си страница в интернет. Според него включването му в новия съвет е част от вътрешнопартийното лицемерие.

Както SOSbg писа:

Маневрите на Нинова – Ни-нови, нито оригинални

Според Миков „надделява усещането, че създаването на правен съвет има за цел да служи като смокинов лист, когато житейските, юридическите и политическите аргументи не достигат.“ „Очевидно има и една друга цел – да се демонстрира изкуствено вътрешнопартийно единство, включително по въпроси, по които не може да има такова – въпроси от голям политически характер, които някак си не са на вниманието на днешното ръководство. Част от тях съм поставял и ще продължа да поставям като член на Националния съвет“, посочва той.

„Като юрист и досега съм изразявал и обосновавал пред Националния съвет позициите си по различни правни въпроси и законодателни инициативи, но те бяха отхвърляни от ръководството априори и с неприязън, защото ги изразявам и мотивирам аз. Опитът ми в политиката не ми позволява да бъда политически наивник на тази възраст“, пише още бившият лидер на социалистите. Той благодари за избирането си в съвета, но казва, че не приема номинацията и няма да работи в новия партиен орган.

 

Ето и цялата позиция на Михаил Миков:

Уважаеми другари, госпожи и господа,

Тези дни разбрах, че съм бил избран в помощен орган на Националния съвет на БСП, наречен Правен съвет. Нещо, за което не съм изявявал никакво желание. Нещо, което се създава доста късно с оглед упражнени законодателни инициативи, които, меко казано, пораждат учудване и в юридическата общност, и в по-широката публика. И тук нямам предвид само известния антикорупционен закон.

Очевидно е и от последното заседание на Националния съвет, че настоящото ръководство практикува политиката на свършените факти - вземане на решенията в тесен кръг, огласяване, а след това търсене на експертиза и обсъждане, защото дежурните клакьори са недостатъчни, за да убедят обществото, когато се предлагат несъстоятелни решения.

Надделява усещането, че създаването на правен съвет има за цел да служи като смокинов лист, когато житейските, юридическите и политическите аргументи не достигат.

Очевидно има и една друга цел – да се демонстрира изкуствено вътрешнопартийно единство, включително по въпроси, по които не може да има такова – въпроси от голям политически характер, които някак си не са на вниманието на днешното ръководство. Част от тях съм поставял и ще продължа да поставям като член на Националния съвет.

Сигурно щях да спестя и на себе си, и на вас тези разсъждения, ако не забелязах в медиите някои представители на ръководството да коментират в един хвалебствен тон качествата - моите и на мои другари, заради които бяхме ограничени да бъдем избирани за народни представители, едно решение в пълен разрез с Конституцията. Тогава акцентите бяха, че сме били твърде дълго в парламента, че сме омръзнали на хората, а парламентарният опит е нещо, което може да бъде компенсирано. Мерси за оценката. Покорни на тези аргументи, ние изпълнихме това решение, макар, за втори път подчертавам, то да бе обидно, дискриминационно и противоречащо на Конституцията.

Няма как да не приема предлагането и включването ми в новия съвет като част от вътрешнопартийното лицемерие, което напоследък придобива особени висоти, имайки предвид заявени позиции и отношение на членове на тясното ръководство към мен самия и към други другари.

Като юрист и досега съм изразявал и обосновавал пред Националния съвет позициите си по различни правни въпроси и законодателни инициативи, но те бяха отхвърляни от ръководството априори и с неприязън, защото ги изразявам и мотивирам аз. Опитът ми в политиката не ми позволява да бъда политически наивник на тази възраст.

Като ви благодаря за избора, не приемам номинацията, нито ще участвам в работата на новия правен съвет. Както хората членуват доброволно в партиите, така и в техните органи трябва да се прилага този принцип. Друго са корпоративните и фирмени структури.

Сигурно тази моя позиция ще бъде употребена в познатия стил за търсене на врага с партиен билет, за разобличаване на „лични амбиции в разрез с общопартийния интерес”, но дори и политическото дебелоочие за вътрешнопартийна консумация трябва да има някакви граници, които човешката хигиена не позволява да бъдат преминавани.

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички