МОК отново лъщи в подкупи - милиони са раздавани за избор на домакинства

Френската финансова прокуратура обяви, че е разкрила мащабна корупционна схема в национални олимпийски комитети и в Международния олимпийски комитет, свързана с избора на страните и градовете за домакини на големи световни състезания.
Ройтерс сочи, че синът на бившия президент на Международната асоциация на асоциациите за лека атлетика (IAAF) и член на МОК - Папа Масат Диак е в нейния център. Самият Масат Диак беше отстранен като шеф във връзка със скандала около допинга за руските лекоатлети.

"Съществуват няколко последователни индикации, че плащанията са направени в замяна на гласовете на членовете на IAAF и Международния олимпийски комитет за определянето на градовете-домакини за най-големите спортни събития в света", обяви говорител на прокуратурата.
Днес в рамките на глобалното разследване беше обискирано в Рио де Женейро жилището на шефа на Националния олимпийски комитет на Бразилия и член на международния, ръководител на орган. комитет «Рио-2016» Карлос Артур Нузмана.

Да напомним, финалното гласуване за домакин на игрите през 2016 г. бе проведено на 2 октомври 2009 г. по време на 121-ата сесия на МОК в Копенхаген. Бразилския град победи в третия рунд Мадрид с 66:32 гласа, въпреки че в предишните гласувания испанската столица водеше убедително.

Разследва се и организацията на игрите в Токио през 2020 година.

Източник: Фейсбук, загланието е на SOSbg

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички