С Божията помощ

Светият отец благослови мирния процес в Колумбия

Макар че много колумбийци виждат в лицето на папата модел за скромност, на който трябва да се подражава, те изразяват и резерви относно "солената" цена на подготовката за посещението
Снимка: БНТ Новини

Папа Франциск пристигна на петдневно посещение в Колумбия снощи, за да подкрепи мирния процес в страната и усилията за национално помирение там, предаде Асошиейтед прес.

Самолетът на авиокомпания "Алиталия" с главата на Римокатолическата църква и неговия антураж кацна на военно летище край столицата Богота, където светият отец бе топло посрещнат от президента на южноамериканската страна Хуан Мануел Сантос. На летището бе строен националният симфоничен оркестър на Колумбия, който изсвири творби на Бетовен и Вивалди в чест на високия гост. Там бяха политици, участвали в преговорите, на които бе постигнато историческото споразумение за прекратяване на 50-годишната гражданска война в страната, имаше представители на коренното индианско население, дейци на културата и видни спортисти. Танцьори изнесоха малък фолклорен спектакъл направо на пистата пред усмихващия се папа.

Франциск стисна много ръце на посрещачи, сред които имаше инвалиди и жени, представени от държавната телевизия като жертви на прекратения въоръжен конфликт. Синът на колумбийска политическа деятелка, роден през 2004 г. по време на нейното пленничество в джунглата при левите бунтовници, подари на папата скулптура на бял гълъб на мира.

Общински работници в Богота извършват последни довършителни работи по откритата сцена, от която Франциск ще отслужи масова литургия, на която се очаква да се съберат стотици хиляди хора. В града се вземат и изключителни мерки за сигурност, особено около ватиканския нунциат, където папата отседна.

Макар че много колумбийци виждат в лицето на папата модел за скромност, на който трябва да се подражава, те изразяват и резерви относно "солената" цена на подготовката за посещението. Според шофьор на такси, цитиран от АП, властите превръщат визитата в карнавал и харчат за това твърде много пари.

Посещението бе подготвяно няколко години и бе забавено заради проточилите се мирни преговори между правителството и бунтовниците, които все пак се увенчаха с успех. Папата бе горещ привърженик на мирния процес и усилията за национално помирение. Но според АП той трябва да бъде много внимателен при изявите си в Колумбия, защото значителна част от колумбийците и особено от политическия елит бяха против компромиса с бунтовниците.

Източник БТА

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички