Жан-Клод Юнкер: Европа е от Виго до Варна, от Испания до България, и трябва да диша с двата си дроба – източния и западния, иначе ще се задушим

Свободата, равенството и правовата държава стоят в основата на Юнкеровия сценарий за развитието на Европа

 

Крайно време е България и Румъния да бъдат приети в Шенген, призова председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер в годишната си реч „За състоянието на Съюза“ при откриването на новия парламентарен сезон в Страсбург.

В своето изложение председателят на ЕК беше умерено оптимистичен в коментарите за развитието на съюза. Икономическият растеж на ЕС задмина този на САЩ. Публичният дефицит е спаднал от  6.1  до 1.6 процента. Жан-Клод Юнкер настоя за развитие на Европейската търговска програма, защото според него 1 милиард износ на европейски стоки създава 14 хиляди допълнителни работни места. Търговското споразумение с Канада беше посочено като добра стъпка, както и започналите търговски преговори с Япония и Мексико. Юнкер предложи да се даде ход на преговори в Австралия и Нова Зеландия.

Юнкер се застъпи за по-тясно сътрудничество между страните-членки, въвеждане на единната европейска валута във всички държави от Общността и допускането им в Шенгенската зона. За целта председателят на ЕК предлага създаването на предпресъединителен инструмент за еврозоната, който да предоставя техническа или финансова помощ. Според Юнкер, за да има еднакви правила и стандарти на банките, всички страни трябва да се присъединят към валутния съюз. Той предлага и създаването на финансов министър на еврозоната.

Жан-Клод Юнкер отдели специално внимание на Западните Балкани, като заяви, че те трябва да станат част от Общността. Въпреки че това не може да стане в рамките на този мандат, тъй като няма как да изпълнят критериите за членство, евроинтеграцията им трябва да продължи, категоричен е председателят на ЕК. Така до 2025 г. страните-членки в ЕС може да са 30, прогнозира Юнкер.

От тази прогноза той изключи Турция, която се отдалечавала с великански крачки от ЕС  Мястото на журналистите е в редакциите, а не в затворите, подчерта Юнкер..
Като тъжен и трагичен момент определи Юнкер предстоящия Брекзит и заяви, че ЕС винаги ще съжалява, но скоро и Лондон ще съжали за решението си. Той обаче бе категоричен, че до 2025 г. Европа ще бъде по-демократична.
По време на речта си Жан-Клод Юнкер обърна специално внимание на ситуацията с мигрантския натиск , като спомена добрата охрана на границите в Гърция, Испания, България и Италия.

Ние трябва всички да отговаряме за защитата на границите, защото имаме общи граници и защитата трябва да бъде обща. Успяхме да овладеем потоците на незаконна миграция, които са източник на много притеснения в много държави, заяви председателят на ЕК. В края на септември ЕС ще предложи нова политика за депортирането на мигранти, стана ясно още от речта му пред евродепутатите.

Председателят на ЕК беше категоричен, че не може да се допускат двойни стандарти както при качеството на стоки в еднакви етикети, така и при заплащането на работниците в едни и същи държави членки.

 

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички