60 адвокати до президента Радев: Изборът на Чолаков за председател на ВАС е неморален акт, погазващ демокрацията, не подписвайте указа за назначението му

Според адвокатите изборът, направен от Висшия съдебен съвет (ВСС), е бил "неморален, предрешен, предизвестен акт на погазване на демокрацията и съдийската независимост"
Снимка: Дневник

Над 60 адвокати поискаха от президента Румен Радев в писмо да върне процедурата за избор на председател на Върховния административен съд (ВАС). При нея в понеделник беше избран соченият за фаворит - Георги Чолаков. По-рано днес подобен призив отправиха и от Инициатива "Правосъдие за всеки",съобщава "Дневник".

Според адвокатите изборът, направен от Висшия съдебен съвет (ВСС), е бил "неморален, предрешен, предизвестен акт на погазване на демокрацията и съдийската независимост". Чолаков беше избран с 20 гласа от 25 членове на съвета. Преди това номинацията му беше издигната от съдии от Върховния административен съд. Вторият кандидат - Соня Янкулова, също беше подкрепена от магистрати от върховния съд, но не беше предложена на съвета. Нейната номинация беше издигната от трима членове от ВСС.

Ето пълния текст на отвореното писмо:

Г-н Президент,

Вчера, бе извършен неморален, предрешен, предизвестен акт на погазване на демокрацията и съдийската независимост с назначението на Георги Чолаков за председател на ВАС. Назначение, защото това не бе избор.
Започнала още пред юни, процедурата бе променена от сегашния председател Георги Колев, който въвел правило, че Пленума на ВАС ще избере само един кандидат, който вземе гласове над 50%. Това прави процедурата по избор, състезание с един кон.

Въпреки неистовото желание да няма състезателност при избора, използвайки възможността, която законодателя е оставил в закона, трима членове на ВСС издигнаха кандидатурата на съдия Соня Янкулова, която не можа да се пребори с фаворита на Георги Колев на Пленума на ВАС.

Съдия Янкулова е безспорен професионалист, съдия от кариерата, ползва се с уважението на колегите си и юристите от цялата страна. Има дългогодишен опит като административен ръководител на Административното отделение на СГС, зам.министър на вътрешните работи. Носител е на наградата "Юрист на годината" за 2014г., спечелена след гласуване на съдебни репортери именно заради отстояваната от нея независимост и принципни позиции.

Вчерашното ѝ представяне пред ВСС също бе високо ниво, а ВСС изтъкна като единствен мотив за избора на Чолаков, че щял да създаде добра работна атмосфера.

Въпреки, че този състав на ВСС бе готов да започне процедура по импийчмънт на Лозан Панов, заради медийни публикации, в т.нар.кафяви медии, собственост на Делян Пеевски, те пренебрегнаха публикациите за съдия Чолаков в сайтовете "Бивол" и "Медиапул", където имаше описани безспорни факти.

Съдия Чолаков се оправда, доколкото можа на зададени му за тези публикации въпроси, но не представи някакви доказателства.

Върховният административен съд разглежда дела, които засягат интересите не на отделния индивид, а на всички български граждани.

Актовете на държавната и общинска администрация са в ръцете на този съд и ако властта и задкулисието инсталират там човек, за когото от три месеца се знае, че ще бъде назначен, то у българските граждани не може да остане съмнение, че не съществува никаква независимост на съдебната система.

Самият факт, че процедурата по избор бе изтеглена да се извърши в края на мандата на този ВСС, достатъчно скандално известен, за да няма изненади, е индикация за предварителни договорки и непрозрачен избор.
Изборът на председател на ВАС е наложително да се направи от новоизбрания ВСС, тъй като по този начин отговорността за този така важен кадрови избор ще се носи от бъдещите членове на ВСС за следващите 5 години. В противен случай, съмненията за задкулисно кадруване и размяна на смс между членове на сегашния ВСС и изпълнителната власт, ще бележат по един непоправим начин авторитета на избрания кандидат Чолаков!
Г-н Президент,

Призоваваме Ви да използвате правото си дадено по закон и да не подпишете указ за назначение на Георги Чолаков!

Когато сривът на доверие в институциите и най-вече в съдебната власт е толкова голям, обединителят на нацията и пазител на конституционните устои, каквато е фигурата на президента не може да допусне демокрацията, правовия ред, справедливостта, да бъдат загърбени и точно органа, управляващ съдебната власт да показва на гражданите на страната, че у нас няма прозрачност и състезателност, а напротив, че избора на председател на ВАС предварително е договорен в някакви тъмни кабинети.
Припомняме Ви, че ЕК подчерта, че ще следи внимателно избора на председател на ВАС и изказваме съмнения, че биха приели, че това бе избор, а не назначение!

Още по темата:

Дали мнозинството на статуквото във ВСС не избра очевадно по-малко достойния кандидат за председател на Върховния административен съд?

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички