Трябва ли да подпише президентът Радев указ за назначаването на Георги Чолаков като председател на ВАС?

Държавният глава намекна, че няма да подпише указа за назначаване на Георги Чолаков като председател на Върховния административен съд

Вече казах, че най-логично е новият председател на ВАС да се избира от новия състав на ВСС. Старият състав вече излъчи своя кандидат, ако му дадем шанс да бъде потвърден и от новия състав на ВСС, неговият авторитет ще бъде още по-голям, коментира президентът Румен Радев, докато отговаряше на журналисти като участник в инициативата на Btv „Да изчистим България заедно“

Както вече SOSbg коментира още в понеделник:

Дали мнозинството на статуквото във ВСС не избра очевадно по-малко достойния кандидат за председател на Върховния административен съд?

Изборът на Висшия съдебен съвет предизвика широко обществено недоволство:

60 адвокати до президента Радев: Изборът на Чолаков за председател на ВАС е неморален акт, погазващ демокрацията, не подписвайте указа за назначението му

Обществената съпротива против избора на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд нараства

За да стане новият председател на Върховния административен съд Георги Чолаков трябва да бъде назначен с указ от президента. Съгласно чл. 173 от Закона за съдебната власт:

(13) Когато президентът на републиката откаже да назначи предложен от пленума на Висшия съдебен съвет кандидат и няма повторно направено предложение за същия кандидат, новият избор се извършва при условията и по реда на ал. 1 - 12.

Прочитът на закона говори, че ако президентът Радев не издаде указ за назначаването на Георги Чолаков като председател на Върховния административен съд до приключването на мандата на този ВСС, новият избор за председател на ВАС трябва да се извърши от новия Висш съдебен съвет.

Мандатът на новите съдебни кадровици започва на трети октомври. До тогава остават две седмици. Време, през което Румен Радев трябва да издържи най-сериозния си изпит като държавен глава досега.

SOSbg реши да се обърне към своите читатели с въпроса:

Трябва ли да подпише  президентът Радев указ за назначаването на Георги Чолаков като председател на Върховния административен съд?

Изпращайте вашите отговори на адрес sosbg.eu@gmail.com или ги напишете като коментари във Фейсбук.

Ще публикуваме всяко ваше мнение, което не нарушава личното достойнство на засегнатите в коментарите. Обидните квалификации няма да се толерират.

 

 

 

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички