Ние сме способна нация, закърмена с любов към родината и историята*

Некои мисли и размишления относно предложения от ръководната ни партия „Закон за великите стари столици“
Снимка: Давид Черни: "Ентропа", фрагмент

Смея да твърдя, че това е едно навременно и достойно решение, носещо в себе си шовинизъм, туризъм и национален дълг пред предците ни. Това безспорно патриотично дело дължим на интелектуалния меч в любимата ни партия г-н Цв. Цветанов – философ, културолог, съвременен Паисий и дясна ръка на обичания от всички ни ръководител.

Един подобен държавнически акт ще доведе до огромен скок по отношение на културния туризъм в родината ни. Можем да предположим възторга и възхитата на посетилите ни чужденци, които иначе не биха се докоснали до една осъвременена до керемида античност, невидяна никога в родните им страни. Изправянето на нашите порутени дворци ще доведе до бърз растеж на икономиката, зануляване на безработицата, експлозия в производството на римска тухла, турска керемида, хоросан, венецианско родно стъкло, фаянс, мебели „ампир“, полилеи в „барок“ и много каменни лъвове, горгони и медузи.

Това последното, надявам се, ще е моята обществена поръчка поради задължения към Топлофикация

Съответно в царските дворци трябва да се организират атракциони за посетителите – малки парни влакчета – управлявани  от архимандрит – обикалящи  и влизащи в храмовете, виенско колело, задвижвано от оковани роби, стрелби с лък, пушки, топ и катапулти, разбиване на крепостна стена с таран тип „овен“ и заливане с врял катран на враговете.

Можем да предложим разпятия с популярни наши артисти, съответно поставяне и сваляне от кръста по часови график, странстващи францисканци, загадъчни монахини или дори почиващи гладиатори с убит лъв. Подходящо е на гостите да бъдат показани тракийски вампири, таласъми и разчленени царици – предложението  „разчленена царица“ да бъде представено от г-жа Цецка Цачева е неподходящо поради нейния размер и тенденцията да бъде майка на нацията.

Ролята на Орфей с лира ще бъде поверена на млад, корпулентен депутат, известен с отношението си към банките и обществените поръчки – възможно  е да бъде подменян в почивките с известен прокурор със същия обем.

Естествено е малолетни да не бъдат допускани до спалнята и балдахина на царя и царицата поради инсценираната антична еротика. Същото ще важи и при набиване на кол. Впрочем за тази процедура е подходящ бивш министър известен с алкохолизъм, естествена глупост и по възможност с едър ракиен нос гарниран със сусам.

С цел улесняване на транспорта между обектите ще бъде създадена средновековна инфраструктура от римски пътища, калдъръм и макадам с висока устойчивост, без дупки, тунели и винетки. На ЛОТ1 Кричим-Първомай конниците и екипажите ще бъдат дарявани с приготвена по древна традиция лютеница, съответно турски сериали в хановете.

Съществуват научни доказателства, че Мадарският конник е бил оцветен в древността. Тук възстановката не би представлявала съществен проблем – необходими са трайни, блажни бои, баданарки и артистично изпълнение. Можем да добавим към конника и колесница – а  не каруца! – с  цел разнообразяване на композицията, още две-три кучета, котка, звезди – символ  на европейското финансиране и нашата благодарност, а също така небе, сърп и петолъчка (без чук).

Възползвайки се от създаденото в Созопол и „Бурканът“ пред ЦУМ, можем да построим наново великата крепостна стена на антична Сердика заграждаща Партийния дом, парламента, хотел „България“ и някоя банка застрашена от банкрут. Не трябва да забравим изграждането на византийски некропол пред Народното събрание, символ на депутатската тленност и съединение даряващо ни със сила.

И когато един ден смаем света със своя интелект, вродена прозорливост и любов към труда, ние ще сме в състояние да помогнем и на други народи. Ще върнем носа на египетския сфинкс, ще изваем ръцете на Венера Милоска, пирамидите ще облицоваме с плочки, ще изправим кулата в Пиза и ще наклоним Айфеловата.

Ние сме способна нация, закърмена с любов към родината и историята.
Защото съм патриот.

*Източник: Фейсбук

 

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички