ОТВОРЕНИ ВРАТИ

Радев кани Тръмп и Пенс в България, стратегическото ни партньорство със САЩ е потвърдено

Снимка: Президентство на Р България

Държавният глава Румен Радев заяви по време на 72-ата сесия на Общото събрание на ООН, че е отправил покана както към президента на САЩ Доналд Тръмп, така и към вицепрезидента Майк Пенс да посетят България. Той подчерта, че графикът и на двамата е много натоварен, но се надява да намерят време за визита в страната, съобщиха от прессекретариата на президента.

Радев добави, че по време на приема, даден от Тръмп, е било потвърдено стратегическото партньорство на България със САЩ.

Президентът се срещна още и с председателя на Общото събрание на ООН Мирослав Лайчак. Двамата обсъдиха европейската политика към мигрантите и подкрепата на Европейския съюз за решаване на икономическите и социални проблеми.

"Ако продължаваме с политиката на отворени врати, това ще увеличава средствата от бюджетите на държавите-членки за осигуряване на програми за интеграция и гарантиране на собствената им сигурност. Колкото и средства да изхарчим, никога няма да си гарантираме стопроцентова сигурност в Европа", заяви Радев.

Той разговаря и с холандския премиер Марк Рюте. Основна тема на срещата им беше провеждането на правосъдната реформа в България и евентуалното присъединяване на страната към Шенгенското пространство. Холандският министър-председател е поискал да се запознае с опита на България за недопускане на опити за външна намеса в изборния процес и вътрешните работи на страната. Румен Радев подчерта, че България очаква в скоро време посещение на холандския външен министър, който да се запознае на място с българския опит.

В рамките на работното си посещение в САЩ президентът участва и в Глобалния бизнес форум на Майкъл Блумбърг, с когото размени мнения по политически и финансови въпроси.

Източник: Дневник

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички