Българка е замесена в мегаскандал с руски олигарх, собственика на футболния клуб Монако Дмитрий Риболовлев

Авторитетни европейски медии осветиха Таня Рапо като действащо лице в разтърсилия княжеството Монакогейт
Снимка: БГНЕС Дали принц Албер вече ще се радва на общата си снимка с олигарха Дмитрий Риболовлев?

Президентът и собственик на футболния клуб „Монако” Дмитрий Риболовлев може да бъде изгонен от едноименното княжество, известно и като данъчен рай, заради корупционен скандал. Милиардерът от руския град Перм, който вложи във футболното си владение около 300 милиона евро, е обявен от принц Албер за персона нон грата.

Риболовлев е обвинен в подкупването на влиятелни местни чиновници и на високопоставени полицейски служители. Наказателно производство срещу него е било образувано миналия петък от прокуратурата в Монако. Всички влиятелни сановници в княжеството, както и самият принц Албер Втори, са прекратили отношенията си с руския олигарх, съобщава авторитетният френски вестник Journal du Dimanche

Дмитрий Риболовлев, известен като Краля на калия безуспешно се опитваше да получи гражданство в княжеството. В Русия той беше собственик на най-големия в света комбинат за добив на ценния метал. Източници на SOSbg.eu припомнят, че преди да напусне родината си Риболовлев е продал бизнеса си за 7 милиарда долара. Оценяват днешното му състояние вече на 8 млрд.

Българската следа

Още през 2015 г. Риболовлев е призован за разпит от полицията в Монако във връзка с жалбата на българската гражданка Таня Рапо. Като близка до семейството на милиардера през 2003 г. нашенката го е свързала с швейцарския търговец на произведения на изкуството Ив Бувие, който му посредничил при придобиване на колекция от 37 шедьовъра на стойност от 2 милиарда евро. Таня Рапо е превеждала при преговорите.

След оплакване от две офшорни фирми на Риболовлев, прокуратурата в Монако повдига на Бувие обвинение за мошеничество през февруари 2015 г. Швейцарецът е заподозрян, че освен договореното за посредничеството си възнаграждение е завишавал цените на шедьоврите, предимно творби на Пикасо.

Таня Рапо е прибирала комисионна от всяка картина продадена от Ив Бувие и също е заподозряна в пране на пари по този случай. На 23 февруари 2015 г., по време на вечеря в жилището на олигарха в Монако неговият адвокат записва разговорите, след което предава записа на полицията. Два дни по-късно българката също получава обвинение.

От своя страна нашенката завежда дело срещу Дмитрий Риболовлев на 30 юни същата година. Според нейната адвокатка Франк Мишел записването на казаното от Таня Рапо в частно жилище представлява  нарушаване на правото ѝ на личен и семеен живот. Тогава адвокатите на Риболовлев репликират, че обвинението срещу него е „димна завеса“.

На 14 септември тази година публикация на Le Monde посочва, че от два месеца насам съдържанието на диск разтърсва из основи княжество Монако със скандал за търговия на влияние.

В материала на вестник „Монд” Дмитрий Риболовлев,  е обвинен в множество връзки с магистрати, полицаи и високопоставени служители на княжеството. Описват се близките отношения между руския милиардер и бившия министър на правосъдието Филип Нарминьо, който наскоро подаде оставка заради скандала. Твърди се, че Риболовлев е поддържал връзки с Нарминьо, за да бъде оказан натиск по обвиненията срещу посредника на произведения на изкуството Ив Бувие. Риболовлев е канил Нарминьо и съпругата му във вилата си в Гштад през януари 2015 г. като френският вестник определя отношенията им като „възможно най-добрите”.

От публикуваната в „Монд” телефонна кореспонденция между Нарминьо и Риболовлев става ясно, че е замесена и адвокатката на футболния клуб Монако Татяна Бершеда. Тя е имала контакти с високопоставени държавни служители точно по времето, когато Ив Бувие е задържан от властите през 2015 г. поради обвинение в измама от руския бизнесмен.

 

Филип Нарминьо

Риболовлев осъществява натиск върху властите, защото твърди, че Бувие, му е продавал надценени произведения на изкуството. На посредника е повдигнато обвинение в измама и съучастничество в пране на пари.

Ив Бувие е спрян от полицията по пътя към апартамента на Риболовлев, който преди това се е свързал с него. Самият Бувие е убеден, че е подмамен от хора на Риболовлев в полицията и в правораздавателните органи. Според Монд, съдържанието на множество текстови съобщения във фаталния диск говори, че организатор на заговора срещу търговеца на изкуство е адвокатката на клуба Бершеда.

В едно от съобщенията, публикувани от френския вестник, съпругата на Нарминьо пише до Бершеда:

От наше име, бихме искали да благодарим на Дмитрий за голямото му гостоприемство, още веднъж да потвърдим приятелството си и да го поздравим за красивата му резиденция в Гштад.

Скоро след това Бувие е задържан след заповед от полицията на Монако.

В интервю за „Монд” адвокатът на Ив Бувие Франсис Шпинер отправя сериозни обвинения:

Винаги съм твърдял, че г-н. Риболовлев се сближи правораздавателни органи на Монако за негова лична облага.  Имаме доказателство, че полицията, прокурорът и министърът на правосъдието са направили всичко, за да поставят на едно място група от предполагаеми престъпници, така че да изкарат този казус като измама в очите на съдията.

Шпинер настоява още да бъде проведено разследване на поведението на магистратите и полицейските органи.

Самият олигарх в дадения момент се намира в отпуск в Лос Анджелис и засега не е известно, дали ще се върне обратно в Монако.  

Дмитрий Риболовлев през последните години влиза в Топ 20 на най-богатите хора в Русия според списание „Форбс”.

През миналия сезон монегаските спечелиха осмата си футболна титла във Франция, която дойде след 17-годишно прекъсване.

 

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички