Проф. Александър Томов обосновава полезния модел за развитие на Европа

Известният български политик, учен и университетски преподавател ще представи последната си книга "Новите глобални сили и Европа" на 04. 10. от 18:30 ч. в "София Хотел Балкан" (Шератон)

Това не е развлекателно четиво, а книга, подтикваща към размисъл – за пътя, изминат от човешката цивилизация през драматичния ХХ век, за бурното и необяснимо за мнозина настояще, за очертанията на бъдещето, в което могат да погледнат само интелигентните и просветени личности.

Поредната книга на проф. Александър Томов смело подхожда към многополюсния свят днес и ни провокира да търсим в близкото минало основното в процеси като интеграция и фрагментация, глобализация и затваряне в тесните националистически одежди. Най-важното в нея е тезата за многополюсността на днешния свят и кризата на лидерството, която неминуемо трябва да роди новите  лидери на ХХI век, ако човечеството и надеждата за по-добри дни има шанса да просъществува.

Горната оценка на проф. Костадин Грозев, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ и гост професор в Тексаския университет в Остин повдига  завесата пред едно изненадващо научно пътешествие, в което увлича своите читатели авторът на студията, която изчерпателно разглежда процесите в геополитиката, развили се в края на миналото столетие и настъпили през първите десетилетия на ХХI век.

Книгата синтезира дългогодишните анализи на проф. Александър Томов,  свързани с мултиполярния свят, бъдещето на света, прогнозиране на икономическото и цялостното развитие на отделните държави.

Александър Томов е един от водещите политици и теоретици през последния четвърт век. Участва в създаването на новата Българска конституция и десетки демократични закони. Автор е на 8 монографии и десетки научни разработки и проекти. Директор е в East-West Studies  Institutes (1996–1997), член е на борда на Световната асоциация за изследване на бъдещето (1991–2002) и на Economist Intelligence Unit. Бил е депутат и вицепремиер на Република България.

Представянето на книгата ще се проведе на 4ти октомври (сряда) от 18:30ч. в зала "Сердика" на хотел "Балкан" (бивш Шератон), в гр. София.

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички