Акция "бонус" във ВСС се провали, въпреки Узунов

Снимка: bTV

Акцията със скандалните бонуси за отиващия си ВСС се провали. Нито един от бившите вече кадровици на изпроводяк не е взел обезщетение за „прослуженото време“ в съвета, съобщава De Fakto. Случи се, въпреки че само преди дни от тв екрана представляващият Димитър Узунов бе категоричен: ще си вземе всичко, което му се „полага“!

Става дума за екстрата, която мнозинството в седмия ВСС си самогласува на 16 март т.г., дописвайки закона. Тя приравняваше стажа като член на съвета на магистратски стаж и отваряше пътя при напускането на ВСС да се търсят обезщетения, до 20 заплати. „Опозицията“ във ВСС нарече привилегията „мнима и недопустима“, като я обяви и за нищожна. Но прокуратурата, включително и Сотир Цацаров, отказа да оспори решението на кадровиците пред Върховния административен съд въпреки няколкото сигнала на Соня Найденова.

В последните дни на отишлия си вече ВСС цареше напрежение, напомня правният сайт, а служители на съвета отказваха да съгласуват документите за скандалните бонуси. Със своя заповед Узунов бе задължил главния секретар на ВСС Димитър Тончев да събере заявленията за обезщетения и разпоредил те да се изплатят до 2 октомври.

Отказът на двама служители от администрацията обаче е прекратил процеса – без техните подписи за „съгласуване“ изплащането на парите не е възможно.

Най-интересното е, че накрая са останали само двама желаещи да получат въпросните „бонуси“ – самият Димитър Узунов и Румен Боев. Останалите от мнозинството, подали първоначално заявления, ги бяха оттеглили.

В отговор на „бунта“ на администрацията главният прокурор Сотир Цацаров, който е член и на новия ВСС по право, е изискал списък на служителите в съвета, особено на онези, които подлежат на пенсиониране, се чува откъм ВСС. Вероятно целта е бунтарите да бъдат изпратени в пенсия принудително. По Кодекса на труда обаче това може да направи само техният работодател – в случая главният секретар на ВСС. Какво ще стане, предстои да видим.

Междувременно, нищо чудно въпросът за „бонусите“ да бъде повдигнат пред новия ВСС. Няма никаква пречка неговите членове да отменят решението на предшествениците, включително и като се позоват на неговата нищожност, категорични са юристи. Но дали ще го направят?

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички