Депутатите отхвърлиха оставката на Делян Добрев с бездарни упражнения по политическа сатира

Ренегати и политически номади бяха сред най-разпалените защитници на хасковския дерибей
Снимка: Дневник

Парламентът отхвърли оставката на народния представител от ГЕРБ Делян Добрев. "За" неговото оттегляне бяха 97 депутати, 99 гласуваха "против",  19 се въздържаха.

Вчера Добрев депозира оставката си в деловодството на Народното събрание.

Резултатите от първото гласуване оставиха бившия енергиен министър в парламента и той настоя за прегласуване, като посочи, че оставката е личен акт и наистина желае да се оттегли.

"За" прекратяване на пълномощията бяха БСП и ДПС, а ГЕРБ, Обединените патриоти и "Воля"  - "против" и "въздържал се".

Преди началото на правителственото заседание във Варна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов припомни, че оставката на Делян Добрев е достоен морален акт. 

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че ще гласува "против", защото Добрев е достоен човек, и призова за вот по съвест народните представители от левицата, които са убедени в същото:

Г-жо Йончева, не прави чест на един журналист да влиза в тази компроматна война, каза още Цветанов.

Той апелира към политическите сили в парламента заедно да правят политики в полза на страната.

Корнелия Нинова предупреди от трибуната Бойко Борисов като лидер, че днес неговите депутати го свалят от пиедестала, на който стои. От днес нататък имате сериозен проблем не само с партията си, а като обществено доверие към вас, посочи тя.

Според нея дебатът в пленарната зала не е бил губене на време с битовизми, защото именно те са едни от най-големите проблеми на хората:

Кой не знае, че народът мрази политиците от всички политически сили, хората са убедени, че идваме в парламента, за да облагодетелстваме себе си, да уреждаме близките си в бордове, посочи Нинова и прогнозира, че статуквото ще роди нов политически обект.

Тази жена ли е правила журналистика на мотор, кой от вас, мъже, е бил в Ирак, Афганистан, защити Нинова от нападките на ГЕРБ Елена Йончева, която изнесе данните по скандала в Хасково.

Рамадан Аталай от ДПС обясни на Добрев, че е употребен от лидерите на собствената му партия.

Ще се запомня с политиката, с всичко, което съм свършил, а вие, г-жо Йончева, ще се запомните като мой палач и убиец в политиката. Без съд и присъда, така, както вие от комунистическата партия си знаете, почти изплака в изказването си Добрев, в което първо обясни, че подава молба заради клеветите и внушенията на опонентите. Повтори, че това са "типични ченгеджийски похвати". Той подчерта, че политиката никога не е била за него самоцел, а първото, което ще направи сега, е да потърси правата си в съда - за да разберете, че не е 1945 г. и не можете безнаказано да заличавате неудобните.

Няма да ми липсва парламентът, ако остане това, в което се превърна миналата седмица - да се замерваме с кал и компромати, призна накрая Добрев.

Дебата откриха колегите на депутата от ГЕРБ, като го призоваха да размисли и да остане в НС, защото е нужен на България, високо отговорен е, професионалист в своята област. В аргументите си те заложиха основно на спортната и морската терминология.

Не скачай от борда на кораба, ти си нужен на този парламент, на хората, червените акули ще те разкъсат още докато скачаш от борда, откри като неумел поет Спас Гърневски: Делян Добрев на местно ниво разгроми компартията, в Хасковска област социалистите нямат нито едно спечелено място, би ги така, както Германия би на световното Бразилия, завърши серийният ренегат и политически номад Гърневски, който заради властови позиции е винаги готов да се присламчи към силните на деня.

Тома Биков очаква оставки от ПГ на левицата. Никой не е спечелил от черен пиар, от омаскаряване, подчерта той и се обърна към опонентите от БСП: движите се срещу влак, а се намирате в "Москвич" и този сблъсък няма да е лек, ние няма да ви се дадем.

Биков също е известен с ренегатството си. Подобно на Антон Тодоров, той преди време сипеше публицистичен огън и жупел срещу Бойко Борисов и ГЕРБ, но днес се проявява като едно от остриетата на парламентарната им група.

Депутати от ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти и "Воля" призоваваха на няколко пъти дебатът да бъде прекратен.

Да успокои тона в залата се опита зам.-председателят на НС Валери Жаблянов от БСП,  като посочи, че родът не може да бъде източник на негативни оценки. По думите му обаче ГЕРБ би следвало да направи най-решаващата стъпка – да  се раздели от държавата, защото е изградил структурите си именно с държавен ресурс.

Не се ли срамувате за това, че вашата съпруга източва средства от Министерството на образованието, опонира му зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Снежана Дукова.

Добрев Валентин Касабов от "Обединените патриоти", коалиционен партньор на ГЕРБ предложи на социалистите да извадят автоматите, начело с Елена Йончева и Делян Добрев да бъде разстрелян.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки заяви, че депутатите му ще гласуват срещу оставката, но ще подкрепят закон, който да осветли всички шуробаджанашки връзки във властта.

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички