Александър Томов: Правителството на Рахой допусна груба грешка като употреби насилие

Очаквам ЕК да излезе с предложение за компромис в две насоки: по-голяма автономия на Каталуня, при съхраняване цялостта на Испания

Това коментира в ефира на Bloomberg tv Bulgaria проф. Александър Томов.

Европа е общност на ненасилието на диалога на консеснсуса. Очаквам ЕК да излезе с предложение за компромис в две насоки: по-голяма автономия на Каталуня при съхраняване цялостта на Испания. Охрана, армия специални служби и граници да останат на централно ниво, всичко останало да се децентрализира.

В глобален мащаб наблюдаваме сблъсък между две неща; правото в конституциите на различните страни и правото на свободно самоопределение. Никъде няма консенсус за това докъде са границите на правото на гражданите за самоопределение. Трябва да има максимално самоопределение при запазване на общите граници. Това е важно и за България.

Ако Европа е единна, ако е единен организъм, то тя се нарежда на трето място като глобален център след САЩ и Китай. В момента обаче тя действа под формата на 27 различни финансови бюджета, 27 различни въшни политики. Затова има и такива ниски темпове на растеж.

Гостът представи в студиото и новата си книга „Новите глобални сили и Европа“.

Ако Европа е глобална сила, то това ще значи омиротворяване на света, по този начин просто светът ще се ребалансира.

След победата политици като Макрон във Франция и Меркел в Германия проевропейските сили получиха доста сила подкрепа. Именно тези две страни зависи по-нататъшното развитие на ЕС. Да, може да се стигне до Европа на две скорости, но при определени условия това не е толкова страшно. Все пак всяка страна има собствен път към интегрирането си в Европа. Нуждаем се обаче от изключително важни неща като общи граници, единна агенция за сигурност, и най-вече радикални бюджетни реформи, смята Томов.

По думите на госта в студиото е нужно много по-голям процент от националните бюджети да отиват на централно ниво в Брюксел. Ако до момента този процент е около 2% от общото БВП на ЕС, то той трябва да стане 12-15%.

Така Европа ще стане силна, в момента силата ѝ се разпилява, категоричен е професорът.

Гледайте целият разговор ТУК!

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички