Зад Нобеловата награда за мир - търговията с тайните на атомната бомба

Нобеловата награда за мир за тази година беше дадена на ICAN - организацията Международна кампания за премахване на ядрените оръжия.
Чудесно!
В мотивировката пише следното:
„Норвежкият нобелов комитет е наясно, че международната законова забрана няма да премахне сама по себе си нито едно ядрено оръжие и досега нито една от държавите, които вече притежават ядрено оръжие, нито техните най-близки съюзници, подкрепят договора за забрана. Комитетът иска да подчертае, че следващата стъпка към постигането на свят, свободен от ядрено оръжие, трябва да включва и въоръжените с такова страни.“


Но защо никой и никъде не говори за светая светих на международната геополитика (и бизнес) - търговията с тайните на атомната бомба?

**** Сега в света има 8 държави с ядрено оръжие - САЩ, Русия, Англия, Франция, Китай, Индия, Пакистан, Северна Корея.
**** Има и две, които се подозират, че го притежават. Със сигурност е Израел, макар че не го е обявил официално. Може би бомбата я има и Саудитска Арабия чрез Пакистан. Мин. г. пуснах пост, в който цитирах изявлениято на външния им министър, че ако се наложи, до 2-3 месеца ще имат бомбата.

**** Има още три, които унищожиха ядрените си бомби и се отказаха от такова оръжие - Украйна, Казахстан и ЮАР (след падането на режима на апартейда). Редица експерти причисляват към тях и режима на Саддам Хюсеин с единствената му ядрена бомба, която овреме е била унищожена през 1991 г. при операцията "Пустинна буря" (първата война в Залива)
**** Има над десетина държави, които поддържаха военни ядрени програми (от такива в Латинска Америка до Либия)
**** В момента се подозират 6-7 държави, че неистово се стремят към лошия атом, сред които на първо място безспорно се класира Иран.
Големият въпрос е как от една държава се стигна до 8 бр. (или 9) и две, които са имали навремето бомбата?
За част от тях е нямало друг начин освен геополитическата търговия!

САЩ първи създадоха бомбата (1945) и според договора, подписан с Чърчил (евакуирал по време на войната учените и лабораториите в САЩ и предал постигнатото от тях) споделиха тайната с Великобритания (тя взриви първата си бомба през 1952).
Русия взриви своята през 1949 (експерти сочат ролята на шпионажа). Водородната им обаче си е чисто руско дело. Ще отбележа, че официално първата водородна експлозия е американска - на атола Евинеток, но става дума за огромна инсталация, а не за бомба, каквато изпитват руснаците.
Франция има бомбата от 1960 г.

И по-натам започнат въпросителните за бомбата

1.
Китай се сдобива с нея през октомври 1964 г. Взривява я веднага, след като от най, ама най-първи и близки дружки Пекин и Москва се скарват (през 1960 г. СССР отзовава всички свои граждани, които работят в Китай, през 1963 г. се разменят идеологически обвинения, през 1964 г. Мао официално обявява, че капитализмът в таен порядък се е настанил и победил в СССР)
По онова време Китай няма необходимия научен, инженерен, технически потенциал за такова постижение. Не притежава необходимите технологии, не разполага с необходимата промишленост.
Тогава? Дали наистина Хрушчов (или Сталин) са предали тайната, водени от геополитически съображения?
И още един въпрос - водородната бомба. На четворката големи ядрени държави са били необходими между 4 и 8 години, за да стигнат до нея след атомната.
На Китай - само 2 години и 8 месеца!!!! (изпитанието е на 17 юни 1967 г.)

2.
Ситуацията с Индия е подобна на тази с Китай, когато Делхи се докопва до ядреното оръжие и изпитва бомбата "Усмихнатия Буда". Тя също по онова време не притежава потенциала за такава разработка (изпитанието е през май 1974)
Но пък е геополитически противник на Китай, подбира го от юг, от 60-те години насам са се водили три погранични войни между двете държави, претендират си територии. А и тези дни напрежението между тях достигна взривоопасна точка.
Да е подпрян ядрено Китай от юг, интерес е имал СССР.

3.
Пакистан не само когато е създавал бомбата, но и сега не разполага с потенциала сам да я направи. Финансирането е предоставено от Саудитска Арабия, което не се крие.
А останалото откъде се взе? (изпитанието на бомбата от Пакистан е през 1998 г.).
Освен от някоя вече ядрена страна.
Ще отбележа, че Пакистан е геополитически противник на Индия (т.е.имат взаимни геополитически интереси с Китай), водели са се три големи обявени войни между тях, една по-малка, претендират се територии.
Според геополитиката интересът може да е бил на три Велики сили.
За Пакистан има повече данни кое и как е ставало.
Ръководителят на ядрената програма - ученият Абдул Кадир Хан е работил в години наред в нидерланския ядрен консорциум URENKO. Имал е тесни връзки с Китай.
Освен това на 4 февруари 2004 г. доктор Хан публично призна, че е ръководил международна операция по разпространение на ядрени технологии на черния пазар. По-късно е задържан под домашен арест (само?!), през 2007 е освободен от домашния арест и остава без всякакви обвинения (?!?). Установи се, че Иран, Либия и Северна Корея са ползвали неговите услуги и търговските, за да си напазаруват ядрени технологии.

4.
Първият ядрен взрив на Северна Корея (неуспешен, реализирана е съвсем малка част от потенциала на атомния разпад) е през 2006 г. Два часа преди него Пхенян уведомява Русия за изпитанието, 20 минути по-рано от взрива - Китай. Китай светкавично уведомил САЩ, Великобритания, Япония и Южна Корея.
Вторият взрив, който е сериозна крачка напред, е през 2009. И т.н. Шестото изпитание - на 3 септември т.г. показа, че режимът вече разполага с термоядрено оръжие (водородна бомба). Според експертите между 4 и 6 изпитание постигнат невероятен напредък и то само за две (!) години.

*** *** ***
Какво е необходимо за създаване на ядрена бомба? Много, но тук ще посоча само някои необходими предпоставки
Плутоний, който се предпочита (или уран 235). Основен източник на плутония - АЕЦ.
Технологии за пречистването и обогатяването. (става на етапи по различни начини)
Това се извършва с поредица от способи и съответни съоръжения. Тяхното създаване и производство е по възможностите само, единствено на най-напредналите в науката, машиностроенето и химическото производство нации. Броят се на пръсти.


Ще дам пример с урана. Суровината в случая е уранов хексафлоурид. Изключително отровен, невероятно агресивен към всякакви материали.
За добиване от него на уран 235 се използват газоцентрофужни агрегати. За тяхната направа се използват специални материали - от марейдгингова стомана с най-високи качества до синтезирани специално нишки.
В центъра на центрофугата има цилиндър, който се върти с огромна скорост (почти равна на скоростта на звука) във много висок вакуум (безвъздушно пространство). Този цилиндър виси в пространството, без да се опира на нищо (магнитно окачване) и без въобще да трепне дори с милиметри встрани.
При изработката на редица части и възли е необходима точност от порядъка на хилядни части от сантиметъра. И т.н., и т.н.

Нали не си мислите, че Пакистан, Северна Корея или Иран могат да изобретят, конструират и произведат такива съоръжения?! А Иран официално притежава две такива каскади (една каскада се състои от стотици центрофуги). Две каскади стигат, за да получиш готов материал за бомбата в срок от 3 години.

Питам се например и кой е доставил на Северна Корея специалните взриватели за атомните и особено за термоядрения им заряд, който изпитаха. Не става дума за един, а за много във всяка бомба.
Те трябва да сработят синхронизирано с точност до милионна част от секундата, гръмвайки не обикновено, а съвсем специално взривно вещество (а него кой го достави?), което пресова ядрения материал, за да започнат атомните реакции.
Само в този случай говорим за две свръхтехнологии - по силите само на няколко нации в света.

Редица правителства на Великите сили през тези десетилетия според мен имат непростим грях!
Водени от уж геополитически, а всъщност мимолетни бакалски сметки, те допуснаха, разрешиха, насърчиха търговията с ядрени тайни, с атомни секрети, с Бомбата, затваряйки си плътно очите за делата на бизнес и държавни предприятия и спускайки тайната върху тези политико-търговски операции.

Спрете се най-сетне! Ще подпалите света!

*** *** ***
Мисля, че петте големи ядрени сили трябва много бързо да се осъзнаят! Да се споразумеят и да притиснат, ако трябва и брутално, другите ядрени държави в клуба им.
Разпълзяването на Бомбата по света не е в техен дълговременен стратегически интерес. Няма значение кой трепери сега заради някакви откачалки, понеже друг от тях е дал на тези откачалки злото. Утре или вдругиден ситуацията може да обърне наобратно (видяхте го от хронологията за достъпа) или срещу всички тях - Великите сили.

Именно Великите трябва да притиснат останалите в ядрения клуб и кандидати за членки в него.
Понеже за над половин век се видя, че при петте държави винаги е надделявал разумът, дори в най-критични сблъсъци и противостоене, дори когато са губили разни войни.
Ама при един откачен диктатор като онзи в Северна Корея, едни аятоласи-фанатици като тези в Иран или при едно уж светско управление, стъпило с двата крака в ислямския радикализъм като това в Пакистан, не се знае този разум доколко ще проработи.
И дали въобще е налице.

Източник: Фейсбук

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички