Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти поиска оставката на министър Ангелкова, тя си прави оглушки

В присъщия за управляващите тон министърката на туризма отговори на посочените слабости с хвалби
Снимка: bnr.bg

Националната туристическа реклама е лишена от стратегическа визия и фокус на заложените рекламни дейности, хаотичен  туристически  маркетинг, неадекватно електронно присъствие на България на международната туристическа сцена,  липса на маркетингови активности в мобилни формати и в социални платформи. Това са част от основанията, заради които от АБТТА поискаха оттеглянето на Николина Ангелкова на свой форум още в края на миналия месец.

Докато е била министър на туризма Ангелкова е допуснала несъобразени със съвременните пазарни реалности Закон за туризма и свързана поднормативна уредба, които възпрепятстват икономическата инициатива в отрасъл с водещо значение за националната икономика и създават предпоставки за разстройство на конкуренцията на национално и Европейско ниво.

Още по-катастрофално е положението с националния туристически портал на България www.bulgariatravel.org , без активности от началото на 2015 г.

Излъчената от патриотите като министър Ангелкова е допуснала подпомагане на рекламните кампании на чуждестранни туроператори с държавни средства, липса на прозрачност в процедурата и  критериите  за избор на получателите на държавната помощ, нарушаване на свободната конкуренция чрез поставяне на чуждестранни икономически субекти в по-благоприятно положение спрямо българските туроператори.

Това било придружено от систематично манипулиране на общественото мнение относно истинското състояние на входящия туризъм в България с погрешни данни за броя на чуждестранните туристи, надвишаващи значително реалния брой.

От своя страна Николина Ангелкова отговори днес пред журналисти, че не смята да си подава оставката:

Фактите за сектора доказват, че сме на прав път, със сигурност има още какво да се желае, защото Министерството съществува от три години, а проблемите в бранша са трупани от години, коментира тя преди заседанието на Националния съвет по туризъм. Министърът до, че недоволството от политиката в туристическия сектор, изразено от  Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти представлява мнението само на част от браншовите сдружения.

Според сайта на АБТТА в организацията членуват близо 100 туристически агенции, формиращи 75 % от общия пазарен дял от продажбата на самолетни билети в България с общ годишен оборот от тази дейност около 100 млн. евро.

Асоциацията има изградена високопрофесионална и активна членска мрежа от туристически агенции, работещи на принципа на лоялната конкуренция и имащи за цел непрекъснато повишаване стандарта на обслужване и защита на правата и интересите на крайния потребител.

 
 

 

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички