Получи си битката

Политиците провалиха Консултативния съвет при президента

Единствено Корнелия Нинова остана докрай при Румен Радев
Снимка: BGNES

Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) е съвещателен орган по въпросите на националната сигурност, чийто статут е определен със закон, на основание чл. 100, ал. 3 от Конституцията на Република България. КСНС се възглавява от президента на Република България.

КСНС обсъжда въпроси и изготвя становища и предложения свързани с политиката за националната сигурност, гарантирането на гражданския мир, обществения ред и правата и интересите на българските граждани и действията при възникване на опасност за националната сигурност. Цел на Консултативния съвет е постигането на политическо съгласие и единодействие по приоритетни теми на сигурността и отбраната на страната.

Днешното заседание на КСНС беше очаквано с широк обществен интерес, тъй като трябваше да обсъди дискусионните гледни точки за създаването на нов антикорупционен орган у нас.

Както е известно основните политически сили ГЕРБ и БСП внесоха в деловодството на парламента разнопосочни проекти за закон. В своите публични изказвания президентът Радев нееднократно посочи, че позицията му е по-близка до проектозакона на БСП, както заради това, че трябва държавният глава да назначава председателя на новата мегаструктура, така и заради изказванията си, че новият орган трябва да има и разследващи функции.

Подготовката на заседанието на КСНС се съпровождаше от непрекъснати дрязги и словесни престрелки между върховния главнокомандващ и председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, сподирян от други гербаджийски депутати.

Ден преди заседанието Бойко Борисов нареди на своите да прекратят атаката срещу президента Радев. В близки до правителството и лично до Бойко Борисов медии дори се появиха внушения, че ГЕРБ е на път да отстъпи пред Румен Радев в желанието му държавният глава да назначава председателя на антикорупционния орган, но срещу отнемане на правомощия от новата структура.

Медии и общество зачакаха управляващите да си подадат ръка заради борбата срещу националната беда – корупцията.

Надежди, които трябваше да бъдат подложени под съмнение още от информацията, че вицепремиерът, отговарящ за съдебната реформа Екатерина Захариева е отпрашила във Варшава за среща на Източния фланг на НАТО.

Премиерът Борисов пристигна час и половина след началото на заседанието, но за сметка на това си тръгна по-рано.

По-рано се изнизаха също така Цветан Цветанов и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, заради неотложни Брюкселски ангажименти.

Заместник председателя на НС от патриотите Явор Нотев също напусна сградата на „Дондуков“ 2. Веселин Марешки и той не се застоя.

Тихомълком и без коментари си тръгнаха председателят на ВКС Лозан Панов и главният прокурор Сотир Цацаров.

Поради липса на дискусия по темата за борбата срещу корупцията, президентът прекрати заседанието и насрочи ново за 17 октомври.

Само Корнелия Нинова остана до края на това театро.

 

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички