Проф. Александър Томов беше българският участник в бизнес среща на върха между ЕС – Евразия – Китай

Форумът под надслов: „Да построим мостове от изток на запад” се проведе в Атина на 9 и 10 октомври

Централна тема на събитието беше възможното задълбочаване на икономическите връзки между регионите. Организаторите отбелязаха, че срещата се провежда в контекста на инфраструктурната и търговска стратегия на Китай да свърже Далечния изток с Централна Азия, Близкия Изток и Европа, както и засилващия се потенциал за стабилност и просперитет на държавите от Евразийския съюз (Армения, Беларус, Казахстан, Киргистан и Русия).

По-конкретно на срещата се обсъди как точно могат да бъдат заздравени отношенията между Европа и Евразийския регион и може ли енергийният сектор да бъде пътят към взаимодействие.

Поставени бяха въпросите свидетели ли сме на нова гео-политическа ера и как бизнесът може да преодолее геополитеческите изпитания и проблемите, свързани с мигрантската криза.

Говорители бяха високопоставени политици, бизнесмени, дипломати и анализатори като президента на Гърция Прокопис Павлопулос, министъра на околната среда и енергията Георгиос Статакис, редакторът в „Икономист” Джон Андрюс и Владимир Чижов – посланик на Русия към Европейските общности.

Основни спонсори на събитието бяха „Хенли и партньори” - консултантската компания в областта на предоставянето на гражданство с цел инвестиции и гръцката държавна електрическа компания „PPC” (Public power corporation).

Участието на проф. Александър Томов на срещата беше неслучайно в контекста на дългогодишните му политологически и икономически изследвания и разработки в областта на геополитиката и глобалната икономика.

Наскоро проф. Томов представи най-новата си книга „Новите глобални сили и Европа“, в която прави детайлен анализ на световното политическо и икономическо развитие през последните десетилетия и очертава възможните сценарии за развитието на света.

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички