Карлес Пучдемон: Каталуния спечели правото да е независима държава, но нека преустановим процедурата, за да водим преговори с Мадрид

Лидерът на Каталуния Карлес Пучдемон заяви в реч в парламента в Барселона, че иска да изпрати послание за диалог към останалата част от Испания.

Според Пучдемон сегашните отношения с централното правителство на Испания не могат да продължат в този вид. Той заяви, че Каталуния си е спечелила правото да е независима държава, и се аргументира, че резултатите от референдума на 1 октомври са отговор "да" на независимостта.

Лидерът на сепаратистите заяви, че иска мандат да обяви Каталуния за независима държава, но предлага засега да не се декларира независимост, за да се водят преговори с властите в Мадрид.

Той отбеляза, че си струва да се проучи възможността за международно посредничество в тези преговори, и добави, че "конфликтът" с Испания може да се реши по пътя на преговорите.

Пучдемон предложи да се изчакат няколко седмици с цел улесняване на диалога, предаде Асошиейтед прес.

В речта си пред каталунския парламент Пучдемон бе силно критичен към реакцията на испанското правителство към референдума. Той обаче заяви, че каталунците нямат нищо против Испания или испанците и желае  да бъде постигнато по-добро взаимно разбирателство.

 

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички