Глобализацията и последиците от нейните дисбаланси. 1. Защо еднополюсният либерален свят е недостатъчен и икономически абсурден

Последната книга на проф. Александър Томов „Новите глобални сили и Европа“ коментира настоящето и предлага визия за бъдещето

На 4 октомври в зала "Сердика" на хотел "Балкан" пред политици, журналисти, икономисти, социолози и политолози проф. Александър Томов представи българското издание на своя научен труд  „Новите глобални сили и Европа“, резултат от двайсет годишни научни изследвания. В кратка тематична поредица SOSbg.eu ще запознае своите читатели с главните тези, обобщения и изводи в книгата, представени от нейния автор.

 

 

Промените в Източна Европа бяха само първа фаза на глобални промени. Още преди 20 години в книгата си „Четвъртата цивилизация” написах, че ще има втора фаза, която ще протече на Запад и най-вероятно тя ще протече кризисно. Тогава коментирах, че при либерален модел на развитие ще има, както го нарекох „Поход на бедните”- голяма мигрантска криза.

Три години след това бях директор в East-West Studies Institutes – Ню Йорк. Събирахме се почти на три месеца, за да дебатираме какво става със света. Сблъсъка на мнения не беше в моя полза. Тезите, които излагах на много места по света, включително и там се противопоставяха на разбирането, че света ще бъде еднополярен и либерален.

В предговора към своята книга „Изборът” през 2002 г.  Сбигнев Бжежински пише:

В началото на 21 век американското могъщество е безпрецедентно от гледна точка на военният си потенциал. Всичко това дава на Америка несравнима, глобална политическа власт. За добро или зло, тази страна е световният водач и не се вижда алтернатива. Европа е конкурент способен в икономически смисъл, но ще мине много време преди тя да постигне политическо единство, което да ѝ позволи да се съревновава със САЩ. Япония, която някога беше разглеждана като свръхдържава пропадна в надпреварата. Китай, въпреки икономическия си подем, вероятно ще остане относително бедна страна, поне в близките 30 години, като междувременно може да се сблъска с огромен политически проблем. Русия вече не е в играта, следователно Америка няма и няма да има достоен конкурент срещу себе си.  

Каква беше моята теза в „Четвъртата цивилизация през 1996 г.”:

Още в началото на 21 в. до трите големи центъра на икономическа власт – САЩ, Европа и Япония ще се установят Китай и Русия. Неслучайно всички разумни политици в света разбират, че без Китай и Русия светът не може да се развива равновесно и успешно. В следващите 25  или 30 години вероятно ще бъдем свидетели на пет или шест полюсен свят. Това е време през което Русия ще стабилизира икономиката си, а Китай ще се превърне във водеща световна сила.

Днес всички можем да преценим какво се е случило. То доказва няколко неща.

Първо – разпадането на източно европейските тоталитарни режими доведе до създаването на еднополюсен, либерален свят, който даде колосална власт на мултинационалните корпорации.

Разпадането на източно европейските тоталитарни режими и либералната доктрина казаха на всички:

Границите вече нямат значение

Пазарите са открити. Те само регулират. Те са свободни. Всички могат да бъдат на тези пазари.

В новата си книга доказвам, че това е не само катастрофално и тежко, но и основната причина за дебалансирането на глобализацията и за възникналата мигрантска криза, която надхвърли вече 200 милиона души. През последните 30 години 200 милиона души – от  които 46 милиона в Щатите – са се настанили във високо развитите страни; пряко, косвено, по един или друг начин. Това е огромно разместване на пластовете. При това в света се извърши огромна политическа и икономическа промяна. Изследвания по над петдесет индикатори показват, че вече няма един водач. И това не е лошо отношение към Съединените щати.

 Самите Съединени щати са част от дисбалансите и това е причината Тръмп да стане президент, а не някои външни влияния.

Промяната на света ще е общоцивилизационна

Тя ще бъде на Изток, на Запад, в Латинска Америка. Тази общоцивилизационна промяна не е нито комунизъм, разбира се, нито традиционен див капитализъм. Тя е съвършено различно общество. Това общество ще се създава не само в една отделна страна, а въз основа на една нова глобална култура и смесване, ако искате го наречете конвергенция но три различни типа управленски модели.

20 години не публикувах нищо по тези въпроси. Работех и събирах материали. Сега представям българското издание на книгата си „Новите глобални сили и Европа“, в която направих следните изводи:

Еднополюсният либерален свят е недостатъчен и икономически абсурден

Наблюдаваме общи дисбаланси на глобализационния процес. Въпреки, че се говори обратното, продължава растящото неравенство. Книгата анализира статистика, която ни показва, че неравенството в света се е увеличило значително. Увеличило се е в полза на развитите, богатите държави. Но неравенството се е увеличило и вътре в богатите държави. И в Щатите, и в Германия, и във Великобритания, и във Франция, особено в Южна Европа. Следователно имаме два типа неравенства които са се получили в следствие на тази глобализация. Това е първото основание да кажем, че този либерален модел не може да се състои.

От 2010 до 2017 г. САЩ са загубили 6,2 млн. работни места. Тези работни места са отишли в Китай, Индонезия, Филипините, Латинска Америка. Затова част от програмата на Тръмп беше да върне американските работни места в Америка.  В Америка се получиха два проблема в резултат на тази глобализация. Веднъж недоволството на американските граждани, заради изгубването на работни места. И втори път – вътрешното неравенство.

Същото стана и в една съществена част от Европа. В книгата намирам пряка връзка между Брекзит, изборът на Тръмп, ако щете изборът на Макрон, ако щете и възходът на Алтернатива за Германия и тези дебаланси. Това е общото недоволства на хората от глобализацията. Тоест глобализацията в този си вид, която дава власт на банките и корпорациите, но няма държавни регулации, доведе до тези проблеми.

Ако днес имаме проблем в Каталуния, утре в Шотландия или Корсика, той е предизвикан именно поради тези причини. На общо, латентно недоволство от това, което се случи с кризата и след кризата.

В книгата ще намерите пряка връзка между глобалната финансова криза и този тип глобализация. И тя е в следствие все на същите представи, че еднополюсния, либерален свят е решението за развитие на човечеството след падането на Берлинската стена.

Какво следва:

Глобализацията и последиците от нейните дисбаланси. 2. Изводи от Индекса на глобално влияние

Световната мозайка: Кои са новите глобални сили, израстването на регионалните фактори и каква е съдбата на сателитите?

Какъв е добрият сценарий за Европа, та тя да се нареди до новите глобални сили.

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички