Магистрат от САС обвинява председателката на съда в действия със "силен корупционен мирис"

Съдия Милан Василев към административната си началничка: „Пожелавам ви със здраве да си харчите честно спечелените пари“
Снимка: Евроком, съдия Даниела Дончева в коридорите на правосъдието

От миналата седмица в съдийския коридор на Софийския апелативен съд е закачено заявление от търговския съдия Милен Василев, с което той открито обвинява председателката на съда Даниела Дончева в действия със "силен корупционен мирис", съобщи „Капитал“
Източник на “нездравата миризма“ са действията по  дело около фалиралата банка КТБ с материален интерес от близо 102 млн. лв., което е било разпределено на съдия Василев, но е било иззето със заповед на Даниела Дончева заедно с всичките дела на съдебния му състав.

Размирният съдия Методи Лалов написа във фейсбук профила си:

Висшият съдебен съвет е на ход.

Ето случай, в който новият състав на ВСС може да покаже, че няма да позволи законът да бъде нарушаван, особено така грубо. Ако за такова поведение не бъде УВОЛНЕНА Даниела Дончева, не знам за какво.

На свой ред съдия Дончева заявила пред изданието:  Неистини по мой адрес няма да коментирам.

Според фактологията, описана от съдия Василев, на 26 май 2017 г. той е бил определен на случаен принцип за докладчик по делото, "имащо за предмет установителен иск по чл.694 ТЗ на значителна стойност - над 102 млн. лв., за която се твърди, че има за произход заемни отношения".

Делото е било насрочено от съдия Василев за 27 септември, като същия ден според съдията то е било изискано от председателката Даниела Дончева. В крайна сметка заседание се провежда, като делото е отложено за ново разглеждане, тъй като съдебно-счетоводна експертиза не е била представена.

Най-вероятно става дума за дело срещу свързаната с Цветан Василев фирма "Евробилд 2003", в чиито активи е сградата на бившата банка на площад "Гарибалди".

Дружеството в момента е под контрола на основния свидетел срещу Василев - Бисер Лазов. Срещу "Евробилд 2003" през 2015 г. в Кюстендилския окръжен съд е заведено дело, с което се иска признаване за установено на съществуващо вземане от неизвестно дружество (решението на съда е със заличени данни). Искът е отхвърлен в Кюстендил и така стига до Апелативен съд - София.

На 3 октомври зам.-председателят на съда и ръководител на Търговското отделение Стефан Гроздев встъпва като член на Висшия съдебен съвет и освобождава състава си. Със своя заповед Даниела Дончева, която гледа граждански, а не търговски дела, премества съдия Милен Василев на мястото на съдия Гроздев и поема делата на съдия Василев, включително и цитираното от него дело за 102 млн. лв.

Впоследствие с настоящата заповед вие ме махате от 6-и състав и слагате себе си на мое място, като изземвате всички досега разпределени ми по законния ред и висящи дела - очевидно преследвайки две цели:

1) да се накаже този, който много знае (много плоско от ваша страна);

2) да овладеете делата, на които аз съм бил докладчик измежду които (каква случайност) и въпросното т.д. №2832/2017 г. с предмет иск за 102 млн. лв., към което вече сте проявявали нездрав интерес, пише в заявлението, разлепено в палатата.

След това в заявлението съдия Василев изразява редица аргументи защо подобни действия противоречат на закона, който повелява подобни размествания да стават с решение на Общото събрание на съдиите и на принципа за случайно разпределение на делата. Той напомня досегашната практика, че при преместване на съдия от един състав в друг се иска неговото съгласие.

При така описаните събития у мен остава силното съмнение, че това е проява на корупция от ваша страна (макар да нямам доказателства за последното), пише съдия Василев, като  прави и друг анализ:

Зарязвате собствения си състав в гражданско отделение с пет висящи дела, зарязвате дори и мястото на бившия зам.-председател Гроздев в 11-ти състав на Търговско отделение (където също има пет висящи дела на този доклад) и отивате на тежко натоварен състав с поемане на всички висящи дела на редови съдия. Не знаех, че сте толкова работлива, коментира съдия Василев.
Следователно не желанието за работа е било водещо при преместването ви, а нещо друго. Единственото логично обяснение е, че това друго е свързано именно с нездравия ви интерес към въпросното т.д. 2632/2017 г. Предполагам, че като го приключите, бързо ще се ометете и от този състав и ще отидете на друг апелативен състав, казва още съдия Василев.

В края на писмото си магистратът иска незабавна отмяна на въпросната заповед, свикване на Общо събрание, на което да се обсъди въпросът и "вашето незаконно поведение". Той заявява, че обмисля да сезира "съответните компетентни органи по случая (ВСС, Инспекторат и др.).

Пожелавам ви със здраве да си харчите честно спечелените пари. С неуважение, завършва заявлението си съдия Василев.

“Капитал“ цитира заявление на пресслужбата на съда, че делото е публично и при съгласие на страните всеки може да присъства на него. Обяснението относно размяната на съставите  е, че е спазвана досегашната практика, като се цитира разпоредбата на Закона за съдебната власт, която дава правомощие на председателя да влиза по всички граждански, търговски и наказателни дела.

Изданието посочва, че съдии от Апелативен съд - София, събират подписи за свикване на Общо събрание по случая.

 

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички