Александър Томов пред ТОПСПОРТ: Аз знам за един ЦСКА - шампион, с 6 победи срещу Левски... Моят ЦСКА!

Едно интервю на Иван Иванов по въпроси, на които Александър Томов отговори изчерпателно и пред фенове на ЦСКА в студиото на SOStv още в началото на лятото по телевизия Евроком
Снимка: LAP.bg
ГЛЕДАЙТЕ ВИДЕОТО!
ЦСКА: Между митологията и фактологията

Бившият президент на гранда ЦСКА - Александър Томов коментира пред сайта ТОПСПОРТ  участието си  в силните времена на клуба и днешното състояние на  тима, подвизаващ се на стадион "Българска армия".
Професорът по политология и вицепремиер в правителството на Димитър Попов не пожела да навлиза в детайли около разделението на част от феновете на "червените", след фалита на футболния гигант.
Експредседателят на Управителния съвет на "Кремиковци" заяви, че атаките срещу него и други бивши управници на ЦСКА не могат да се отнасят  към
него в настоящия момент. Александър Томов сподели също, че намира за чиста съвестта си, заради "даденото от него за клуба".

Г-н Томов, от известен период от време не сме забелязвали Ваше становище по "червения" футболен въпрос, както и въобще такова, касаещо българския футбол. Това може да се разглежда от една страна като незаинтересованост и дистанцираност от случващото се в Първа лига или пък като знак на съгласие със случващото се на "Армията". При всички положения не може да нямате мнение по темата, предвид факта, че бяхте свързан с клуба в някои от най-успешните години от "новата му история".
- Имам. Имам, но и другото е вярно. Дистанцирах се напоследък. Прецених за себе си, че няма смисъл да се ангажирам емоционално толкова сериозно с нещо, което не би следвало да ме вълнува.

Няма ги обичайните въпроси и внимание към Вас, от страна на медиите.
- Вижте, предполагам, че на голяма част от тях не съм им интересен в момента, що се касае до спортния аспект от нещата и ангажираността ми в тази насока. Нормално е. Интересът винаги е водещ и определя темите, които се разискват в медийното пространство. А и не само.

Появиха се леки "закачки" и провокативни коментари, свързани с (както обичайно се обобщават) "бившите собственици и президенти" на ЦСКА. Върху тях продължава да се хвърля вината за случилото се на "Армията". Какво мислите Вие за всичко това?
- Наистина не желая да навлизам в един подобен диалог, водейки се от емоцията, ако щете. Най-важното за мен е, че съм чист пред себе си.

Що се касае до ЦСКА?
- Разбира се. Постигнах с клуба неща, за които много хора преди мен само си мечтаеха. Шест победи срещу Левски, лидерство в класирането с огромна разлика пред конкурентите, силно редуцирани дългове на клуба - с над десет милиона, за сравнително кратък период от време... Нещата се движеха в правилна посока и това личеше както на терена, така и извън него.

А защо наистина сложихте край на участието си в управлението на клуба?
- Постигнахме споразумение с Манджуков, всичко беше прехвърлено както трябва. Няма съмнения и въпросителни в това направление. Наясно сте, проследили сте случилото се. Такъв беше моментът. Но отново казвам, че каквото е било необходимо, съм го направил и съвестта ми е чиста. Във всичко бяхме повече от Левски.

А сега така ли е? Има сякаш едно излишно притеснение, относно проведените търгове, емблемата, ще бъде ли платено всичко...
- Не мога да предвидя какво точно ще се случи. Ще ви кажа само, че аз, като икономист, бих инвестирал само в обещаващи проекти...

Тоест "проектът" на "Армията" в момента не е такъв?
- Не знам дали всичко това ще бъде уредено и доведено до някакъв край. Надявам се наистина обаче да не попадам под споменатия общ знаменател "миналите неуспешни ръководства". Защото моето управление е всичко останало, но не и безуспешно. Дори напоследък не съм чел последните упреци, становища или каквото и да било друго. Уморих се от това, честно казано.

А пък и Вие намерихте иновативен, модерен начин за комуникация с феновете си и тези на ЦСКА. В социалната мрежа поне е сигурно, че каквото сте искал да кажете излиза без "редакция".
- Да, разбира се. Това с констатациите в социалната мрежа е добър, обхватен и успешен вариант за комуникация. Няма вариации и разнопосочно тълкуване на заявеното.

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички