На Бъдни вечер ще чуем: Роди ви се в града Давидов Спасител, който е Христос Господ

Какъв е дълбокият смисъл на Бъдни вечер и Рождество Христово

В навечерието на Рождество Христово християнският свят се готви отново да преживее събитието на Боговъплъщението. Това е дългоочаквано събитие. Когато Адам и Ева са били изгонени от Райската градина, Бог е обещал, че ще изпрати месия, Спасител и Изкупител, който отново да направи човеците чеда божии и наследници на Царството Божие, разказа пред БНР Врачанският митрополит Григорий:

В навечерието на празника ние отново чуваме думите: Ето, не бойте се! Ето, благовестя ви голяма радост, която ще бъде за всички човеци. Днес ви се роди в града Давидов Спасител, който е Христос Господ.

Игуменът на Троянския манастир, епископ Сионий, ще посрещне дарители и приятели на светата обител за Бъдни вечер.

На Бъдни вечер според традицията, се предлага винаги постна трапеза, на която, според нашето местно традиционно разбиране, се поставят седем ястия, които да символизират седемте тайнства на Църквата. Стремежът и търсенето на духовното отива напред и затова на тази вечеря се прочитат духовни поучения от отците на Църквата, които говорят именно за очакването на идването на Христос - Спасителят на света, Месията, Синът Божий, раждането на Светлината. Началото на спасението на човеците чрез Новият завет - заветът на любовта".

В деня на Рождество Христово, в Троянския манастир ще посрещат гостите с кафе, сладкиши и традиционната за този край сливова ракия, каза епископ Сионий.

Негово светейшество българският патриарх Неофит ще отслужи всенощното бдение на Бъдни вечер от 18 часа в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски". 

По-голямата част от християнския свят се готви да посрещне Рождество Христово.

Папа Франциск ще отслужи традиционната си литургия на Бъдни вечер.

Все още има православни църкви, които честват Рождество Христово по старото летоброене - това са руската, сръбската, манастирите в Света гора, православна църква в Ерусалим, в Украйна, Грузия, Черна гора, Северно Косово, Босна и Херцеговина, както и Арменската църква.

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички