БПЦ чества на 26 декември денят на бащата

На втория ден от Рождество Христово Българската православна църква почита земния баща на Исус Христос - Свети Йосиф Обручник

В повечето страни Денят на бащата е светски празник. Той съществува навсякъде по света, но се отбелязва на различни дати.

Православната църква го чества на 26 декември. В този ден се почита паметта на Св. Йосиф Обручник, на цар Давид като славен родоначалник на Исус Христос и на Яков, брат Божий, пръв християнски епископ на град Ерусалим.

Йосиф, чиито предтечи са библейските царе Давид и Соломон, бил  толкова праведен, че със светостта си надминал другите праведни праотци и патриарси. Както посочват житията на светите хора, кой е бил достоен да стане обручник и мним мъж на Пречистата Дева, Майката Божия? И кому била дадена такава чест ­ да стане официално признат баща Христов?

Наистина Господ намерил този мъж по сърцето Си и му открил мъдростта Си, като го направил служител на тайнството на нашето спасение. Той наистина бил достоен за такава чест и за такова служение заради съвършения си и добродетелен живот.

Когато той бил вече стар, на осемдесет години, Пречистата Дева Мария била сгодена за него и му била дадена за съхраняване на девството ѝ (а не за плътски, действителен брак). И той ѝ служел с всяко благоговение и страх, като на Майка Божия и като на своя и на целия свят Господарка и Владичица. Йосиф служел също и на родения от Богородица Богомладенец, и по време на бягството в Египет, и след завръщането оттам, като изкарвал прехраната им от трудовете на ръцете си, защото той бил дърводелец и беден човек, макар и от царски род.

Защото Господ пожелал да се роди в нищета, вземайки от царския род само плътта, но не и царската слава, богатство и владичество. Затова Той намерил за добре да има бедна Пречиста Майка и беден мним баща, давайки с това пример за смирение.

Източник: pravoslavieto.com

 

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички