Саакашвили е слон в стъкларски магазин, който разбива не чинии, а животите на милиони украинци

Коментар на украинската вицепремиерка Иванна Климпуш-Цинцадзе* във "Вашингтон таймс"
Снимка: БГНЕС

Поканата към бившия грузински президент Михаил Саакашвили на висш пост в Украйна, отправена от украинския президент Петро Порошенко беше грешка.

Това пише в анализ във в. "Вашингтон таймс" украинската вицепремиерка, отговаряща за европейската интеграция Иванна Климпуш-Цинцадзе.

Саакашвили имал славата на реформатор, но се оказал революционер, и то не такъв от какъвто имала нужда Украйна.

Вместо с чудотворец ние се сдобихме с вирус, който зарази политическата система на Украйна, воден от наранено его и неутолима жажда за власт, коментира украинската вицепремиерка в анализа.

Тя критикува Саакашвили, че е нарушил украинските закони, че се е подиграл с тях и че не е нищо повече от агент на  разрива и разкола, призоваващ към друга революция в стил революцията на Майдана.

Ние не можем да си позволим друга революция, ние не се нуждаем от друга революция, пише Иванна Климпуш-Цинцадзе. 

В анализа тя припомня, че Украйна продължава да води война срещу Русия, използвала военна сила, за да завземе незаконно Крим и да окупира Източна Украйна. Вицепремиерката обвинява Кремъл и в превръщането на дезинформацията и пропагандата в оръжие за дестабилизиране на демократично избраното украинско правителство и неговите усилия за реформи. Тя казва, че както изглежда, Саакашвили е готов да сключи пакт с дявола, получавайки финансови инжекции от подкрепяни от Кремъл олигарси. Според вицепремиерката, Саакашвили съзнателно или подсъзнателно се  е превърнал в инструмент на Русия за подкопаване на Украйна.

В анализа Иванна Климпуш-Цинцадзе казва, че Саакашвили е бил ефективен реформатор в Грузия, защото там той е имал пълен контрол, правел е каквото му хареса, независимо от цената. Тя припомня, че Украйна не е като Грузия от времето на Саакашвили и че ако страната ѝ е искала авторитарно управление, то тя е щяла отдавна да се предаде на Русия.

Сега Украйна се нуждае от три неща - мир на изток, подкрепа отвън и силен социален пакт между правителството и украинците и Саакашвили не допринася за нито една от тези цели, подчертава Иванна Климпуш-Цинцадзе.

Тя обвинява Саакашвили в разрушаване на общественото доверие и го нарича слон в стъкларски магазин, който разбива не чинии, а животите на милиони украинци и стабилността на целия регион.

В края на анализа Иванна Климпуш-Цинцадзе признава, че украинските власти не са безупречни, те са допуснали прекалено много грешки, поради което реформите не се придвижват с желаната скорост, но допълва, че това няма нищо общо със Саакашвили.

В края Климпуш-Цинцадзе  обобщава, че в емоционално наситените времена, задължението на политическата класа е да действа отговорно. Според нея политиците в Украйна не винаги са били на ниво в тази насока, но това не намалява огромните постижения на страната в последните години.

Украйна се нуждае от лидери, които да са част от решението, които да са далновидни, на които може да се вярва, които са патриоти, които да са готови наистина да служат на народа, а не са източник на хаос и нестабилност и Саакашвили не отговаря на тези критерии, заключава  Иванна Климпуш-Цинцадзе.

* Иванна Орестовна Климпуш-Цинцадзе e вицепремиер по въпросите на европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна. Била е депутат от блока на сегашния украински президент Петро Порошенко „Солидарност“. Започва кариерата си като логопед в детско заведение. Съпругът ѝ Арчил Владимирович Цинцадзе е грузински военен и дипломат. Командвал е взвод по време на грузинско-абхаския конфликт, участвал е в сраженията за Сухуми.

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички