Новогодишните послания на лидерите

С какви думи се обърнаха към сънародниците си Ангела Меркел, Тереза Мей, Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган

Ангела Меркел: Солидарност и взаимно уважение

В новогодишното си послание германският канцлер Ангела Меркел призовава съгражданите си да покажат солидарност и взаимно уважение в политическите спорове, предаде ДПА.

В обръщението, което ще бъде излъчено довечера по телевизията, и чийто текст беше разпространен предварително, Меркел изброява пожеланията си за Новата година:

Нека отново си спомним какви ценности ни обединяват дълбоко, нека отново поставим общността на преден план, нека отново се постараем да обръщаме повече внимание един на друг, но истинско внимание - наистина да сме внимателни, наистина да слушаме, да показваме разбиране, казва Меркел, цитирана от ДПА.

Консервативният лидер обещава да се заеме с нарастващите социални различия в германското общество и да работи за съставянето на стабилно правителство, предаде Ройтерс.

Като ключови приоритети тя посочва увеличени инвестиции в сигурността и отбраната, подобрено здравеопазване и образование и усилия за преодоляване на нарастващата неравнопоставеност между града и селото:

Светът няма да ни чака. Трябва сега да създадем условията, които да гарантират, че Германия ще продължи да просперира след 10-15 години. А Германия ще просперира само ако успехът ѝ служи на всички хора и подобрява и обогатява живота ни, продължава Меркел, цитирана от Ройтерс.

По думите ѝ сега повече германци от когато и да било преди са загрижени за социалната сплотеност: едни хвалят разнообразното и отворено общество в Германия, докато други се страхуват от нарастващата престъпност и насилие, оплакват се от липсата на лекари в селските райони и се тревожат как ще се справят с притока на имигранти.

И двете са реалности в нашата страна - успехът и оптимизмът, но също така страховете и съмненията. За мен и двете са стимул, посочва Меркел.

Според нея политиците трябва да се заемат с бъдещите предизвикателства, но и с нуждите на всички граждани, като осигуряването на добри работни места, по-добър дигитален достъп и облекчения за семействата.

Чувствам се задължена от тази повеля, най-вече като част от работата за изграждане на ново стабилно правителство за Германия през новата година, добавя Меркел.

Тя намира, че решаващият въпрос през следващите години ще бъде укрепването на Европейския съюз и неговия икономически успех, и в същото време укрепването на външните му граници и сигурността. Канцлерът обеща през настъпващата година заедно с Франция да съдейства за сплотеността на ЕС, предаде ТАСС.

Бъдещето на Германия е неразривно е свързано с бъдещето на Европа, казва Ангела Меркел. По думите ѝ всичките 27 страни членки трябва да проявят солидарност.

Общността трябва да защитава своите ценности както вътре в собствените си граници, така и отвъд пределите им, при това трябва да го прави солидарно и с увереност в силите си. Става дума за това дали можем да работим за справедлива и икономически успешна Европа, за защита на външните граници и сигурността на гражданите. Германия и Франция са готови да работят заедно за тази цел, искат да подготвят Европа за бъдещето, заявява Меркел, цитирана от ТАСС.

Тереза Мей: Успешен Брекзит

Британският премиер Тереза Мей обеща в новогодишното си послание да осигури успешно излизане на Великобритания от ЕС, да засили националната икономика и да изгради по-справедливо общество за всички, предаде ДПА.

Отиващата си 2017-а година бе година на напредък за Великобритания, през която бе поставено началото на двугодишния процес на официални преговори за Брекзит, посочи Мей.

Независимо дали на референдума от юни 2016 година хората са гласували за или против на пускането на ЕС, повечето искат просто правителството да продължи напред и да осигури добър Брекзит, и точно това е, което правим, заяви премиерът.

Задачата Брекзит да бъде превърнат в успех има решаващо значение, но тя няма да бъде границата на амбициите ни. Трябва също така да продължим да се стремим да изменим към по-добро тук и сега нещата, които имат значение във всекидневния живот на хората, подчерта тя.

Мей обеща балансиран подход към държавните разходи, така че дългът ни да се понижи, но и да можем да инвестираме във важните неща - нашите училища, полицията ни и ценната ни здравна система.

Вярвам, че 2018-а ще бъде година на подновено доверие и гордост от страната ни, подчертава британският лидер:

Година, през която ще продължим да постигаме добър напредък към успешно споразумение за Брекзит, икономика, подготвена за бъдещето, и по-силно и справедливо общество за всички, заяви тя.

Владимир Путин: Важни промени към по-добро

В новогодишното си обръщение към жителите на Руската федерация президентът Владимир Путин им пожела важни промени към по-добро и благодари на гражданите за вярата им в Русия. Традиционното му послание бе излъчено в най-източния часови пояс от страната, където вече е дошла 2018 година, предаде ТАСС.

Държавният глава напомни, че Новата година в Русия е най-вече семеен празник. Той прикани своите сънародници никога да не забравят родителите си и по-добре да разбират своите деца, техните стремежи и мечти.

Владимир Путин пожела на всекиго и на всяко семейство промени към по-добро в живота, всички да са здрави, да се раждат деца и да ни радват:

Искам от сърце да благодаря на всички за това, че вярват в себе си и в нашата страна, за техния труд и резултатите от него. Нека винаги ни съпътстват доверие и взаимно разбирателство, заяви той.

Президентът пожела на всички граждани успехи и благополучие, мир и процъфтяване на нашата любима и единствена Русия.

Реджеп Тайип Ердоган: Ще има важни промени в Турция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган посочи в новогодишното си послание, че ще има важни промени в Турция през Новата година.

Трябва да бъдем нащрек и готови за тях. Нека през този критичен период да не позволим да се осъществят намеренията на всички онези, които се опитват да ни противопоставят едни на други. Сега е време да бъдем единни повече от всякога, заяви турският държавен глава.

По думите му местните избори през 2018 г. и парламентарните и президентските избори през 2019 г. са такива критични периоди.

Ердоган заяви, че осъществените от него 64 срещи в 51 области на Турция са му дали възможност за срещи с гражданите, за диалог и взаимно разбирателство.

Посещенията в Истанбул и Анкара и срещите с представители на отговорните институции на страната са дали възможност да се запознае отблизо с дейността на институциите, а също и да предаде техните послания на гражданите във всички краища на страната.

Освен вътрешните посещения, президентът е направил 34 визити в общо 25 страни на света, посочи Ердоган.

В същото време той отбеляза, че през 2017 г. са били ликвидирани последиците от вероломния опит за преврат от 15 юли 2016 г., както и терористичните атаки на ПКК.

Операцията на турската армия Ефратски щит в Сирия, а също и операциите срещу терористите, са били най-важните в историята на Турция, посочи още Ердоган.

Източник: БТА

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички