Държавният секретар Тилърсън: Администрацията преговаря много активно с лидери в Конгреса за ядреното споразумение с Иран

Първоначално трябвало да се поправи закона за американското участие, а след това заедно с европейските съюзници да се отстранят недостатъците на самото споразумение

Администрацията на президента Тръмп работи с ключови членове на Конгреса по законодателна поправка, която може да задържи САЩ в ядреното споразумение с Иран, заяви държавният секретар Рекс Тилърсън в интервю за Асошиейтед прес, цитирано от БТА.

Промените в закона, който урежда участието на Америка в споразумението от 2015 г., може да станат реалност още следващата седмица.

Президентът беше казал, че или ще го поправи, или ще го отмени, напомни Тилърсън в интервюто за АП, дадено пред камината в кабинета му в Държавния департамент. Сега ние се опитваме да изпълним обещанието да го променим, добави държавният секретар.

Тръмп не е взел решение как ще постъпи идната седмица, когато трябва да реши отново дали да потвърди, че Иран спазва споразумението, и да продължи отмяната на американските санкции.

През октомври Тръмп отказа да потвърди подчинението на Иран и заяви, че споразумението не отговаря на интересите на Америка, но все пак продължи с още три месеца срока на отменянето на санкциите и отложи крайното решение за излизане или оставане в сделката, като призова Конгреса да промени закона, отнасящ се до потвърждаването от президента.

Тилърсън заяви, че администрацията преговаря с конгресните лидери много активно, и намекна, че Тръмп може би е склонен да запази сделката, като отново потвърди отмяната на санкциите на 12 януари, ако има признаци, че Конгресът ще действа незабавно.

Постигането на съгласие в Конгреса в такъв кратък срок обаче е изключително предизвикателство, отбелязва АП. Всяка промяна трябва да получи значителна подкрепа сред републиканците, много от които са твърди противници на сделката, и от някои демократи, които по принцип го подкрепят.

Сенаторът републиканец Боб Коркър и колегата му демократ Бен Кардин, водещите членове на сенатската комисия по външни отношения, са посетили Белия дом в четвъртък за разговори по въпроса със съветника за националната сигурност Хърбърт Реймънд Макмастър, потвърди сътрудник на Конгреса, но уточни, че още не са започнали преговори по конкретен текст.

Един обсъждан вариант е да отпадне изискването Тръмп да потвърждава подчинението на Иран. Друга възможност е това да става много по-рядко. По думите на Тилърсън подходът на администрацията е първо да поправи закона за американското участие, а после да работи с европейските съюзници за отстраняване на недостатъците в самото споразумение. Според Тръмп те включват факта, че ключовите ядрени ограничения за Иран изтичат след няколко години, и липсата на ограничения за иранската програма за балистични ракети.

Изтичането на крайния срок за потвърждението от Тръмп съвпада с момент, когато администрацията демонстрира подкрепа за протестиращите в Иран против лошото управление на правителството, икономическите проблеми и корупцията. Някои отделни европейски страни се присъединиха към САЩ в подкрепата за протестиращите, но Тилърсън изрази съжаление от липсата на подобна подкрепа от Европейския съюз.

Ние сме разочаровани, че ЕС не зае по-решителна позиция в подкрепа на гласовете в тази страна, призоваващи за реформи, каза той.

Тилърсън се изказа предпазливо за междукорейските преговори идната седмица, първите от две години насам. Според него срещата би могла да стане платформа за Севера да покаже интерес към разговори със САЩ. Макар че зимната олимпиада в Южна Корея е единствената точка в дневния ред, той смята, че Северна Корея може да повдигне и други въпроси, включително за ядрените си оръжия.

Дали това е началото на нещо? Мисля, че още е преждевременно да се говори. Ще видим дали севернокорейците ще дойдат с нещо повече от просто желание да разговарят за олимпиадата.

Според Тилърсън междукорейската среща е знак, че водената от САЩ кампания за изолиране на Северна Корея върши работа.

Това е признак, че натискът, който кампанията оказва, кара ръководството, режима на Северна Корея, да започне да си мисли: " Това не може да продължава вечно", обясни Тилърсън. Срещата би могла да е средството, чрез което те (севернокорейците) искат да ни кажат, че биха желали известни разговори. Би могло срещата да има значение, да е важна, но може и да е само среща за олимпиадата и нищо друго да не се случи, продължи той.

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички