75-ата церемония на наградите "Златен глобус" – силни послания срещу сексуалното насилие

Звездите приеха призива да се облекат в черно, някои от тях опасно разголени*

Първите награди "Златен глобус" след избухването на скандала за сексуален тормоз в Холивуд, очаквано предминаха под знака на силни послания, коментира за БНТ Джанан Дурал.

Темата за насилието беляза всички благодарствени речи на победителите, а присъстващите в залата масово бяха дошли облечени в черно в знак на протест.

Още преди началото на 75-ата церемония по раздаване на наградите "Златен глобус", едно беше сигурно – това  е нощта, в която всички са единодушни – краят на мълчанието е настъпил. Годината беляза Холувуд със сексскандал, който наподобявайки ефекта на доминото срина кариерата на десетки мъже, дръзнали да посегнат на жени. Кампаниите "Аз също" и "Времето изтече" в подкрепа на жертви на насилие, беше основна тема във всички речи на сцената.

Никол Кидман е тазгодишната носителка на "Златен глобус" за най-добра актриса в телевизионна продукция:

Героинята, която играя, е символ на това, за което всички говорим в момента - насилието. Надявам се и искрено вярвам, че когато разказваме всички тези истории, ще успеем да променим нещо, коментира актрисата.

Сред най-силните моменти на вечерта, беше речта на Опра Уинфри, която получи награда за цялостен принос в развлекателната индустрия. Телевизионната легенда призова всички жени да бъдат смели и да не мълчат за нещата, които им се случват:

Истината е най-силното ни оръжие. Гордея се и се вдъхновявам от всички тези жени, които се почувстваха достъчно силни, за да споделят своите истории. Тази година всички ние сме историята. Не става дума само за развлекателния бизнес - това е проблем, който е познат навсякъде - във всички култури, религии, засяга всякакви работни места.

А иначе в списъка на наградените са още мексиканският режисьор Гийермо дел Торо за филма "Формата на водата", британският актьор Гари Олдман е отличен за най-добра мъжка роля, а Джеймс Франко за най-добър комедиен актьор. Филмът с най-много златни глобуси тази година, е сериалът "Големи малки лъжи".

Протестният черен тоалет, който Манди Мур беше облякла за церемонията определено може за бъде заплаха за някои мъже "със слаби ангели".

* Заглавието и подзаглавието са на SOSbg.eu

 

 

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички