АМИ СЕГА

Йотингер: Не зачиташ закона - спираме ти еврофондовете

Европейската комисия обмисля обвързването на спазването на върховенството на закона в държавите от ЕС с осигуряването на фондове от общностния бюджет. Това съобщи на пресконференция еврокомисарят по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че има два подхода - за неспазване на върховенството на правото да следва отнемане на достъп до финансиране или, обратно, при силно застъпено върховенство на закона да бъдат осигурявани повече европейски средства за съответната страна. Решението как ще подходим ще стане известно след Великден, поясни еврокомисарят.

Обмисляме тези възможности от гледна точка на допустимостта им според договорите за ЕС, уточни той. Йотингер добави, че за да бъде прието предложение по този въпрос, ще бъде необходимо "ясно мнозинство". По неговите думи върховенството на закона и независимостта на съдебната власт имат ключово значение за ЕС и за икономиката.

През последните месеци въпросът за върховенството на закона стана особено актуален, след като Полша прие серия от спорни реформи в съдебната система, с което принуди Европейската комисия да започне безпрецедентна наказателна процедура. Тя може да доведе до лишаването на Полша от право на глас в Съвета на ЕС.

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички