ПРОТЕСТИТЕ

Стойнев бил потресен от Караянчева, гражданските недоволства са свързани с разпада на институциите и държавността, заяви той

Встъпителното слово на председателя на Народното събрание по повод откриването на новата парламентарна сесия предизвика недоволството на БСП и зам.-председателят на парламентарната група на левицата Драгомир Стойнев се изказа остро срещу думите на Цвета Караянчева.

„Потресен съм от това, което казахте, че едва ли не тук не трябва да правим проповеди, ние тук сме народни представители и защитаваме българските национални интереси. Вашите встъпителни думи бяха неуместни. Ние не сме виновни, че има 9 протеста", обяви Стойнев.

По думите му всички граждански недоволства са свързани с разпада на институциите, на държавността и това касае част от националната ни сигурност.

„Министър-председателят е отговорен за националната сигурност, затова нашата парламентарна група го кани тук спокойно, смирено да дойде и да обясни каква е ситуацията в страната", заяви Драгомир Стойнев.

Така Стойнев поиска премиерът да се яви на изслушване в парламента и да обясни конкретните стъпки за защита на сигурността, защото хората са уплашени. Предложението бе официално внесено, но беше отхвърлено от народните представители.

А иначе думите на председателя на парламента Цвета Караянчева, които потресоха Драгомир Стойнев бяха:

„В деня, в който България официално поема Председателството на Съвета на ЕС нека си дадем сметка, че ние сме националният отбор на България и нашите действия и послания, които излъчваме ще формират нагласите на европейския елит. Нека си пожелаем конструктивизъм, чувство за общност, повече резултати и по-малко проповеди от парламентарната трибуна. Да погледнем на европредседателството не като фон за ляв или десен популизъм, а като повод за сближаване, не за противопоставяне. Да загърбим вродения си нихилизъм, агресивно отрицание, солисти търсят в операта - българският парламент е крайно време да се държи като добре сработен оркестър.

В първия парламентарен ден от новия политически сезон Ви поздравявам с настъпването на новата 2018 година. Пожелавам Ви здраве, разбирателство, консенсус, доверие и повече продуктивни дебати и сближаване на позициите по ключовите за страната ни въпроси. Нека новата 2018 година да бъде доброплодна и благопреуспяваща".

Източник: Крос

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички