Туск тънко иронизира Борисов, а Бойко му се наслади

Иначе церемонията по откриването на българското европредседателство изобилстваше откъм скучни речи
Снимка: Новини 24/7

Вярвам, че вашето председателство ще бъде толкова резултатно колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков на световното по футбол.

С министър-председател, който би могъл да сплаши не един тракийски воѝн, ще се справите.

Да се четат произведенията на българските класици на български език по време на родните ни празници е едно от изразните средства на полската дипломация. Така на 24 май миналата година, облечени в традиционни български народни носии, дипломатите от полското посолство в България прочетоха откъси от произведения на класици на българската литература. Сред избраните произведения бяха "Върви, народе възродени" на Стоян Михайловски, "Татковино" на Петко Славейков, "Родина" на Пейо Яворов и "Родна реч" на Ран Босилек. През 2016 г. по случай 2 юни полските дипломати изпълниха "Обесването на Васил Левски".

Това по света се нарича културна дипломация. Председателят на Европейския съвет, полякът Доналд Туск остана верен на традицията на полската културна дипломация. Той започна словото си  на български език с лек акцент церемонията по откриване на българското председателство на Съвета на ЕС в София в Народния театър „Иван Вазов“ със стихове на Патриарха на българската литература:

Отечество любезно, как хубаво си ти!
Как чудно се синее небето ти безкрайно!
Как твоите картини менят се омайно!
При всеки поглед нови, по-нови красоти.

Трогателно наистина, но малко след малко Туск изрече:

По-младите поколения навярно свързват театъра, в който се намираме, по-скоро с известния актьор Захари Бахаров и играта му в сериала „Игра на тронове”, отколкото с поезията на Вазов.

Да по-младите поколения, израсли и формирани под образователната и културна политика на ГЕРБ вече близо десетилетие познават Захари Бахаров, но дали в неговите театрални роли или като рекламно лице на хазартната игра "Национална лотария"?

Иначе като поляк, пан или по английски казано джентълмен, Доналд Туск отправи своите комплименти към българския народ:

Тази мисъл ме съпътства днес като председател на Европейския съвет и като поляк. Защото като поляк аз добре разбирам колко много работа, кураж и решимост ви е струвало на вас, българите, да постигнете тези европейски успехи за вашето Отечество.

Никой не ви е дал нищо даром, вие самите на първо място сте творците на този исторически обрат, на тези нови, по-нови красоти.

Сравнени с думите на Туск, речите на председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер и председателя на Европейския парламент Антонио Таяни звучаха само като учебникарски пример за брюкселския новоговор.

Казионната гълчава на президента Румен Радев и председателя на парламента Цвета Караянчева дори не си струва да коментираме.

Българският министър-председател Бойко Борисов никога не говори бюрократични баналности, той просто непрекъснато бръщолеви. Този път непринудено изрази възхищението си към Доналд Туск – Бойко дори не му повярвал, че той, Туск за няколко месеца научи от полски английски, за да стане председател на съвета, а сега и български...

Това възхищение е разбираемо за премиер, за когото единствените изразни средства, с които общува с другите европейски лидери са потупването и пощипването – справка видеохрониките от срещите на върха в Европейския съюз.

Ето защо бат Бойко не разбра тънката ирония на пан Туск в края на приветственото му слово. Той прикани всички да се насладим, защото никога в живота не му било толкова приятно.

 

 

 

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички