Трябва ли „Фейсбук“ да смени слогана си „Безплатно е и винаги ще бъде“?

Занапред медиите ще трябва да плащат, за да стигат публикациите им до повече читатели в социалната мрежа

Американската компания "Фейсбук" (Facebook) обяви вчера, че въвежда голяма промяна в ползваната от над два милиарда потребители едноименна социална мрежа. Занапред в основната рубрика "Новини" (News Feed) ще се отдава предимство на снимки и публикации на семейството и приятелите, за сметка на съдържанието, публикувано от търговски марки, медии, известни личности и други страници, освен ако то не бъде подсилено под формата на реклама, съобщиха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.

Това е най-голямата стратегическа реформа на съдържанието през последните години в социалната мрежа. Нейният алгоритъм досега приоритизираше съдържание, което сложните ѝ компютърни алгоритми преценяваха, че ще провокира потребителя да хареса или коментира.

Марк Зукърбърг, 33-годишният съосновател на компанията, написа вчера в профила си, че целта вече не е такава и вместо това "Фейсбук" ще помага на потребителите си да имат "по-смислени социални контакти".

Когато въведем това, ще виждате по-малко публикации на фирми, марки и медии, каза той.

"Фейсбук" и конкурентните му социални мрежи бяха залети от критики, че техните продукти засилват възгледите на потребителите по социални и политически въпроси. Компанията бе разкритикувана, че алгоритмите ѝ може да са отдали приоритет на подвеждащи новини и неверни информации и по този начин е било повлияно на президентските избори в САЩ през 2016 г.

Промените няма да засегнат рекламите и вероятно ще нанесат удар върху бизнеси, които искат да се популяризират, без да плащат за реклама, отбеляза Асошиейтед прес.

Сериозно ще бъде отражението и върху независимите интернет медии, които образуват по-голямата част от трафика си и публикациите им стават видими за повече читатели тъкмо във „Фейсбук“. Сега те вече трябва да плащат, за да могат публикациите им да достигнат до повече читатели.

Въпреки промените „Фейсбук“ все още не е променил слогана си: „Безплатно е и винаги ще бъде“

 

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички