НОУ-ХАУ

Поптодорова: Да стане голяма реформа само с усилията на българите е все едно да местиш гробище с помощта на тези вътре

Правото на протест е свещено. Нима протестите срещу член 1 бяха проява на робска психика? Така бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова задочно разкритикува бившия президент Росен Плевнелиев, който вчера (11 януари) определи готвените протести в София за израз на робска психика и байганьовщина.

Това е повод за реакция и да се замислят управляващите държавата. В никакъв случай не трябва да бъдат обвинявани протестиращите, че искат да изкажат тревогата си, каза бившият ни дипломат.

Всички големи промени в България станаха под натиск навън. Да вземем за пример съдебната системата – и за влизането в НАТО това беше основно условие, каза Поптодорова пред Нова телевизия, която си припомни как по време на преговорите е имало реплика, че да стане тази реформа само с усилията на българите е все едно да очакваш помощ да се премести гробище с помощта на тези вътре.

Поптодорова каза и, че на мястото на Бойко Борисов би правила телевизионни обръщения към народа, в които да разкаже къде има проблеми в България, как ще ги решим. Вечната българска мечта за Солунската митница не са еврофондовете – Макрон заговори за съкращаване на европарите за френското селско стопанство по Общата селскостопанска политика, за които Франция десетилетия наред се бореше със зъби и нокти - това е революция. Еврофондовете ще намаляват – трябва да се обясни, че комбинираният образ Бай Ганьо/Андрешко само дърпа назад. По време на председателството ни този проблем няма да се реши, но поне да започне този разговор, е тезата на Поптодорова.

По въпроса с еврозоната, бившият ни посланик в САЩ беше категорична, че влизането няма да е безболезнено и трябва да започне да се обясняват последствията още сега.

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички