НЕВЕРОЯТНО, НО ФАКТ

Жените в Саудитска Арабия вече могат да гледат футбол на живо

Развълнувани и щастливи... на входа на стадиона в Джеда стотици жени се възползваха от възможността да гледат любимия си отбор на живо, съобщи БНТ.

Това стана възможно, след като от началото на тази година в спортните съоръжения вече има семейни секции, където се настаняват дамите, заедно със съпрузите и децата си.

Когато и жените имат възможност да посещават мачове, това първо ще засили желанието им да участват, а и така играчите ще чувстват повече подкрепа, и се създава едно цяло, общността споделя емоцията и играта, казва Файсал, който е баща на момиче и е все по-уверен в по-благоприятните перспективи пред дъщеря си.

Първите саудитки, които се насладиха на истинско дерби в Джеда, се показаха като сърцати запалянковки и запечатваха специалния момент с телефоните си:

Това трябваше да се случи преди много време. Но важното е, че сега стана и да се надяваме, че това, което очаква жените ще бъде още по-хубаво, сподели надеждите си Мунира Ал-Хамди.

Разрешението жени да посещават стадион е част от реформаторската вълна, която върви в Саудитска Арабия от месеци. Желанието на саудитския престолонаследник Мохамед Бин Салман е да модернизира страната. За целта той позволи на нежния да шофира. Вече е факт и първият автосалон само за жени. Преди няколко месеца принцът разреши и откриването на киносалони. Желанието за реформи има и своите критици, но младото поколение приема Бин Салман като пророк на модернизацията.

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички