BG ОРИГИНАЛЪТ

Телефонният терорист, подал фалшиви сигнали за бомбени заплахи през последните дни бил нашенец, който се намира някъде в ЕС

Установен е подателят на телефоните обаждания за поставени взривни устройства на летище "София", НДК и Народното събрание от последните дни. Той е на 45 години, българин и се намира в страна от ЕС. Това каза пред журналисти директорът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов, цитиран от БТА.

 Установено, че обажданията били са от чужд мобилен оператор.
Преди години извършителят е подавал множество сигнали освен до обекти в страната и до различни европейски институции, например Европейската комисия .

Ивайло Иванов каза, че с партньорските служби се работи за установяване на местонахождението и задържането му.

Директорът на СДВР добави още, че в България преди години са водени досъдебни производства срещу лицето по същия повод, като извършителят е подавал много такива сигнали. По данни на Иванов извършителят се занимавал с подобни деяния от 2012 г. Той уточни, че от доста време подавалият сигнали не се намира в България. Извършителят има криминални регистрации за шофиране на кола след употреба на алкохол.

Нашенецът бил  подал три сигнала за бомба на летище "София", два сигнала за НДК и един за Народното събрание, като взривни устройства не са били открити никъде. Сигналите, които са от един и същ номер, са подадени на телефони с публичен достъп. Последният сигнал от вчера - за НДК и НС, е бил подаден на горещия телефон на община Кърджали.

Старши комисар Иванов напомни, че за подобно деяние в НК е предвиденото наказание - лишаване от свобода, а по Закона за тел. 112, когато са мобилизирани службите за реагиране, глобата е от 10 до 20 000 лева и е предвидено да се търси обезщетение за направените разходи от службите.
 

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички