КЪРТИЦИ

Израел унищожи тунел, прокопан към израелската територия от Хамас

Снимка: Itongadol

Израелската армия обяви тази сутрин, че е разрушила тунел, прокопан към израелската територия от ислямисткото движение Хамас в Газа, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

По такива тунели проникват бойци, които извършват нападения в Израел. През последната война в Газа през 2014 г. бяха открити и разрушени трийсетина подобни тунела, отбелязва АФП.

Военен говорител каза днес, че не знае дали при разрушаването на тунела са дадени жертви. Той бил в процес на прокопаване под граничния пункт Керем Шалом, през който минават доставките на стоки между Израел и Газа, както и тръбопроводи за газ и бензин. Тунелът започвал източно от град Рафах, продължавал 180 метра в израелска територия и след това преминавал в Египет. Общо били прокопани около 1,5 км. Изход все още нямало.

Говорителят каза, че израелската авиация извършила въздушни нападения снощи, а армията използвала други средства, но не уточни какви. Операцията за унищожаване на тунела била координирана с Египет. Това е третият тунел, който израелската армия е разрушила от октомври досега, добавя АФП.

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички