Путин прави алтернативни Олимпийски игри

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин е наредил на правителството да организира алтернативен спортен форум за руските спортисти, на които беше забранено да участват на Зимните олимпийски игри заради употреба на допинг, съобщи говорителят му в сряда, цитиран от ТАСС и АФП.

На руските състезатели, които все пак ще участват на Игрите в Пьонгчанг, Южна Корея, като независими участници,

Путин се извини, че правителството не е успяло да ги предпази от проблемите

„Простете ни, че не успяхме да ви предпазим от това. Трябва да се съсредоточите върху резултатите и победите ви. Желая ви късмет и бъдете смели“, каза президентът по време на прием в резиденцията му край Москва, като добави, че скандалът е допринесъл за „много трудни условия“ за спортистите преди Олимпиадата.

Владимир Путин определи изключването от участие на много мъже и жени руски спортисти заради употреба на допинг като „странно“ и повтори обещанието си да подкрепи тези състезатели.

Международният олимпийски комитет забрани на Русия да участва на Зимните олимпийски игри през 2018 г. след доклад за огромна допингова схема, подкрепена от Москва, в предишните Игри.

Само 169 от спортистите на Русия са допуснати да участват в Игрите под неутрален флаг като „олимпийски състезател от Русия“.

Руски олимпийски игри?

Говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви пред репортери, че президентът е поставил на министрите задача да организират алтернативно състезание за онези спортисти, които не мога да участват на Игрите в Пьонгчанг.

Песков уточни, че спортистите, които спечелят в алтернативното състезание, ще  получат същата премия, каквато Москва дава на спечелилите златен медал на Олимпийски игри спортисти.

Прокремълският вестник „Известия“ съобщи тази седмица, че алтернативната Олимпиада за спортистите, на които е забранено да участват в Южна Корея, ще се състои в Сочи, където се проведоха Зимните олимпийски игри през 2014 г.

Говорейки пред спортистите, които ще заминат за Игрите, Путин повтори оплакването си, че

забраната на руските състезатели е политически мотивирана

„За нас някои неща са наистина странни“, обяви той.

Междувременно Спортният арбитражен съд отмени спрените състезателни права на 28 руски спортисти,

след като заяви, че няма достатъчно доказателства, че те са нарушили антидопинговие правила на Международния олимпийски комитет (МОК) на Игрите в Сочи през 2014 г., предаде агенция Ройтерс.

Все още обаче не е ясно дали някой от 28 спортисти ще може да участва на Игрите в Пьонгчанг, които започват на 9 февруари. „По отношение на тези 28 сътезатели жалбите им се потвърждават, санкциите са отменени, а индивидуалните им резултати, постигнати в Сочи, са възстановени“, заяви базираният в Лозана трибунал.

Източник: Вести

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички