СЪБОТНО ЧЕТИВО

Гойко, индианецът от ГДР

Някъде в края на декември, годината е 1835.  Индианският вожд Оцеола повежда войните си срещу армията на САЩ и с това изписва  славни страници в историята на Дивия Запад. Кой обаче е нашият, социалистическият Оцеола?

Югославянинът, открит от Западна Германия и прочул се в Източна. Днес 74 -годишният Митич живее далеч от медийното внимание, снима в Берлин и е все така отдаден на индианците, както и през миналия век.

Да напомним една куриозна история, най-големият не филмов, а исторически подвиг на Бате Гойко. През 1966 г. кинематографистите на ГДР от студията ДЕФА снимат "Синовете на Великата мечка". Ролята на индианския воин от племето сиукси Токей Ихту е поверена на вече известния югославски актьор Гойко Митич. За кратко време филмът става най-касовият в Източна Европа и даже прави пробив зад желязната завеса. ГДР-ците предлагат лентата и на американците, но те я отказват с мотива, че е слаб ерзац на уестърн.

Никой и не подозира какво ще бъде американското бъдеще на "Синовете". В ГДР по онова време съществуват културно-етнографските клубове "Червен кръг", които се занимават с популяризиране на културата и историята на индианците от Северна Америка. В началото на 70-те членове на клуба подаряват копие от филма на индианското племе сиу-дакота в Южна Дакота. И какъв е резултатът? Скоро след това в редица индиански резервати в САЩ избухва най-голямото през ХХ век въстание на племето сиукси. Бунтът е оглавен от индианските вождове Ръсел Минс, сега известен киноактьор, и Леонар Пелетие. Във въстанието се включват стотици бойци от сиу, които разполагат с автоматично оръжие. Благодарение на добрата си организация червенокожите устояват цял месец на тежката техника, бронетранспортьорите и хеликоптерите на американската армия и полицията. Разбира се, въстанието е жестоко потушено. Лидерите на бунта са тикнати за дълги години в затвора, а американските власти и до днес крият точния брой на жертвите от двете страни. Събитията влизат в историята на САЩ като "Индианската революция от Уондъд Ни.

Какъв е послесловът обаче. ФБР прави разследване на ексцесиите и стига до извода, че въстанието е било провокирано именно от филма "Синовете на Великата мечка". Лентата е обявена за провокация на източноевропейските спецслужби и ГДР, която била подготвена детайлно и проведена професионално. В архивите на американските служби е направено специално досие на Токей Ихту - Гойко Митич. В следващите години ФБР внимателно следи в страната да не попадат филми с негово участие, описващи борбите на племето сиу-дакота за своите земи. Така американците никога не виждат и продължението на "Синовете" - "Следата на Сокола", нито пък "Белите вълци". А "врагът Митич" пък за пръв път пристига в САЩ и вижда истински индианци едва след обединението на Германия.

След кино-революцията от Уондъд Ни обаче, срещу Гойко Митич тръгват открити заплахи да се откаже от снимането на филми за живота на индианците. Въпреки шантажа той продължава и запечатва образа си в "Оцеола", "Текумзе", "Кръвни братя", "Апахи"...

ФБР също не стои със скръстени ръце – за неговото проклятие може да се съди косвено по съдбата на един от партньорите на Гойко Митич в "Кръвни братя" и любимец на българските пионерки и комсомолки през 70-те - американецът Дийн Рид, който намира смъртта си в самолетна катастрофа. Възмездие настига и родината на филма - ГДР, която изчезва от политическата карта на света. Там, в Берлин обаче остава героят, чието име е в историята й - Гойко Митич, югославският босненски индианец от ГДР.

За нас пък остава поуката, че дали е Бате Гойко или Бате Бойко, няма значение, и двамата по своему преобръщат историята…

 

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички