Има ли почва за предсрочни избори в България?

Ако дебатът за корупцията бе обезсмислен от премълчаване на ключови факти, то т.нар. ”Истанбулска конвенция”се основава на неверни твърдения.
Снимка: Министерство на външните работи

Измина едва месец от новата 2018 година, а вече станахме свидетели на протести, организирани от полицаи, надзиратели, природозащитници. Предстои да се изрази недоволството и на ”бизнеса” след поредните увеличения на цените на тока.  Вдигат се илюзорно заплати, но не се казва, расте и цената на потребителската кошница. Качеството на въздуха очевидно е критично и то не само заради колите, които така или иначе няма как с минимална заплата от 510 лв. да бъдат сменени с чисто нови и изключително щадящи природата. А и нека да отбележим, че не автомобилите са основният замърсител, а средствата за отопление - масло, гуми, отпадъци, евтино твърдо гориво - в крайна сметка колкото позволяват финансовите възможности.

Протестират полицаи – получават извънредна дотация към бюджета, протестира БАН – получава допълнителни средства. Но ако лекарите в държавните здравни заведения, служителите на БДЖ, военните и всички други нефинансирани сектори излезнат на улицата, дали кабинетът ще има откъде да извади толкова средства, за да задоволи всички нуждаещи се. Парламентарната република предполага гласуване на годишен бюджет за всички сектори, а не лични импровизации на министър-председателя, който по своя воля променя бюджета на държавата.

Гореизброените факти са обществено достъпни и въпреки това не една и две социологически агенции изнесоха своите изследвания, в които се твърди, че гражданите подкрепят ПП ГЕРБ и останалите управляващи партии. Във въпросните проучвания също така виждаме, че никой не си и помисля дори за предсрочни избори. А тогава защо е необходимо един абсолютно антиправителствен протест с призиви за оставка”, ”борба с корупцията” и т.н. да бъде отразяван между другото и единствено и само като ”зелен” протест !? Защо е необходимо да се превеждат билбордове на чужди езици с надеждата някой отвън да дойде и да ни помогне !? Прави впечатление, че ПП ГЕРБ и в частност нашият министър-председател Бойко Борисов са готови на всякакви обещания и раздаване на пари от бюджета, които ги няма,  за да има мълчание.

Нормално ли е в здрава демократична държава, каквото Република България претендира да бъде, нейният президент да твърди, че “свободата на словото е застрашена”, че “корупцията и несправедливостта деморализират обществото”, а “европредседателството не може да бъде алиби за бездействие”. Румен Радев отчете, че “парламентарната република атрофира” и парламентът “все повече се превръща в нотариат, който само официализира решенията на правителството”.

На 10 януари 2018г. бе представена  "Бяла книга за свободата на медиите в България". Медийният пазар в България служи като инструмент за влияние и обслужване на тесни партийни и лични интереси. В резултат нашата страна е изпаднала на 109-то място от 180 държави в класацията на "Репортери без граници" за свобода на словото и с това е на последно от всички останали държави в Европейския съюз. Като основна причина в доклада се посочва средата на корупция и обвързаност между медии, политици и олигарси. Даден е пример с депутата от ДПС - Делян Пеевски, който през групата си „Нова българска медийна група“ притежава 6 вестника и контролира 80% от пазара на дистрибуция в България. Негативен фактор е и насочването на европейски средства към определени медии, което поражда зависимост и липса на прозрачност.

Във внесения вот на недоверие на правителството "заради провала в политиката за противодействие на корупцията" се открои като причина отсъствието на министър-председателя. Но най – страшното е онова, което прави всяка политика за противодействие на корупцията невъзможна - контролирането на държавата и подчиняването на нейните институции на частни интереси.Никой не говори зафалита на КТБ, за последвалото разграбване на активите й, за случая "Дунарит". Не се обърна внимание и на това кой е собственикът на "Юлен" или на кого бе продадена "Общинска банка".

Ако дебатът за корупцията бе обезсмислен от премълчаване на ключови факти, то т.нар. ”Истанбулска конвенция”се основава на неверни твърдения – от подмяна на биологичните полове, през признаване на "трети пол" до налагане на "еднополови бракове". 

 

Голяма част от недоволните напуснаха страната през последните години. Повечето областни и общински центрове в провинцията са обезлюдени. Редица работодатели изпитват недостиг на работна ръка. Но дори и тези, които са останали в страната (около 40% от постоянно пребиваващото население са пенсионери) виждат и усещат ниските доходи, ниските пенсии и повсеместната корупция в България. Въпросът е не „дали има почва за предсрочни избори“, а коя е алтернативата на настоящото управление? Защото българските граждани не искат сегашното правителство (министър-председателят Бойко Борисов управлява с малка част реални гласове и далеч от мнозинство), но и не виждат ясна опозиция и визия за качествена и бърза промяна на живота в България.

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички