Ксения Собчак: Употребата на допинг в Русия е държавна програма, Родченков казва истината

"Нямам съмнения, че в Русия е съществувала държавна програма за употреба на допинг", написа в социалните мрежи опозиционната журналистка Ксения Собчак, която се кандидатира за президент на Русия, след като изгледа документалния филм на германската телевизия ARD "Икар".

Лентата е посветена на информатора на световната антидопингова агенция и бивш шеф на московската лаборатория Григорий Родченков. Именно въз основа на неговите разкрития бяха уличени стотици руски спортисти в употреба на забранени вещества, а страната се превърна в символ на измамата в спорта.

В едно от последните си интервюта Родченков заявява в прав текст, че всичко е ставало със знанието на Кремъл, което провокира президента Владимир Путин да го нарече "селски глупак".

"Филмът е фантастичен и трябва да се гледа задължително. Започва с това, че Родченков е консултирал чуждестранни спортисти доста време преди скандала. Започва като експеримент над себе си, а завършва като документ за световен скандал.

Нямам никакво съмнение, че Родченков говори истината. Допинг има навсякъде, но само в Русия могат да уплашат човека, занимавал се с програмата, че да му се наложи да бяга. Можеха да го наградят и да му създадат условия, за да не се бои за живота си. Но всичко в Русия си е както е било", написа Собчак.

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички